Løkke: Børnenes første år er helt afgørende

Regeringen vil sætte ind med ekstra pædagoger for udsatte børn i de første 1000 dage af barnets liv.

Regeringen er klar med en pose penge til flere pædagoger i daginstitutioner, hvor der går mange udsatte børn. Der skal også gøres mere ud af sundhedspleje, lyder det på et pressemøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) i Børnehuset Gaia i København.
Regeringen er klar med en pose penge til flere pædagoger i daginstitutioner, hvor der går mange udsatte børn. Der skal også gøres mere ud af sundhedspleje, lyder det på et pressemøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) i Børnehuset Gaia i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Efter flere år med nedskæringer på landets daginstitutioner er regeringen klar med en økonomisk indsprøjtning på en milliard kroner over de næste fire år.

Pengene skal målrettes de første 1000 dage af de mest udsatte børns liv.

- Langt de fleste børn og familier har det godt. Men alligevel har vi i et af verdens rigste lande det dilemma, at der er nogen, der ikke får en god start, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han præsenterer udspillet.

Det sker i Børnehuset Gaia, der med 175 børn fordelt på 13 stuer, er en af de største i landet. Her går børn i både børnehave- og vuggestuealderen.

Og statsministeren pointerer, at det er de små af børnene, regeringen prioriterer.

- Vi ved, at de første tre år af et barns liv er afgørende vigtige, siger Løkke.

- Frem for at smøre det tyndt ud, prioriterer vi at bruge pengene så målrettet, vi kan.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) forklarer, at det ikke kun er institutionerne, der vil få penge fra det, regeringen betegner som et "1000-dages program".

Pengene skal også bruges på sundhedsplejersker og opsøgende arbejde over for de sårbare familier.

- De første 1000 dage er afgørende, og en indsats skal ske tidligt. Et fælles træk for anbragte børn, hjemløse eller misbrugere er næsten altid en dårlig barndom, siger Mercado.

- Vi skal endnu tidligere på banen. Vi skal have fat i forældrene, før de overhovedet bliver forældre.

Med udspillet vil regeringen sætte 760 millioner kroner af til flere pædagoger i daginstitutioner med 0-2-årige børn fra sårbare familier. Desuden afsættes 75 millioner kroner til efteruddannelse af pædagoger.

120 millioner kroner skal bruges på indsatser i hjemmet frem til 3-års alderen, herunder screening og vejledning. Dertil kommer 45 millioner kroner til øget sundhedsplejeindsats.

Pengene fordeles over fire år og er en del af det finanslovsforslag, som regeringen kommer med i næste uge.

/ritzau/