Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

Undervisningspligten skal udvides, skriver Løkke blandt andet i sin nye bog "Ud af det blå" ifølge Politiken.

Lars Løkke Rasmussen er stifter af partiet Moderaterne og udkommer mandag med sin nye bog, "Ud af det blå". (Arkivfoto).
Lars Løkke Rasmussen er stifter af partiet Moderaterne og udkommer mandag med sin nye bog, "Ud af det blå". (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Det skriver Politiken og Jyllands-Posten.

Løkke er stifter af partiet Moderaterne, men hidtil har han holdt sig tilbage med at afsløre et politisk program.

I bogen skriver han ifølge Politiken, at gevinster, som folk har opnået ved boligsalg, skal gøres skattepligtige.

Det skal ske mod samtidig at droppe den løbende ejendomsbeskatning, der gælder i dag.

Bogen udkommer mandag.

I den taler han også for at udvide undervisningspligten fra 10 til 12 år, og for at skære i SU'en.

I stedet skal studerende tilbydes lån med fordelagtige skatterabatter, skriver Politiken. Det er et tiltag, Løkke finder både "klogt og logisk".

Derudover ønsker han fortsat et opgør med regionerne, som skal "fjerne det regionale niveau i det administrative Danmark".

Det vil ifølge den tidligere statsminister være positivt, hvis man flytter ansvaret for, at sundhedsvæsenet fungerer, tættere på de syge, fagpersonerne og de kommunalpolitikere, som borgere "reelt har en mulighed for at møde i supermarkedet".

Det er, "hvis det gøres rigtigt", skriver han ifølge avisen.

Politiken har kontaktet Løkke for uddybende kommentarer, men det har han ikke ønsket at give.

Han er også for en grøn pulje, der minder om bredbåndspuljen. Den skal hjælpe med bosætning, liv og arbejdspladser på landet og bidrage til den grønne omstilling, skriver Jyllands-Posten.

Derudover vil han ifølge avisen skærpe straffen for kæledyrskriminalitet. Et forslag lyder, at der, der ulovligt importerer hundehvalpe fra blandt andet Rumænien, skal straffes hårdere.

Ifølge Jyllands-Posten har han sine to hunde med i den autocamper, han har benyttet til sin roadtrip rundt i Danmark. Det er undervejs, at han har skrevet bogen.

I "Ud af det blå" lufter den tidligere Venstre-formand også tanken om at indføre borgerpligt for unge i den værnepligtige alder.

De unge vil skulle arbejde i foreningslivet, yde en indsats i civilsamfundet eller tage på højskoleophold, skriver Jyllands-Posten.

Lars Løkke Rasmussen forlod Venstre i januar i år og startede siden Moderaterne. I september havde partiet indsamlet nok godkendte vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

/ritzau/