Løkkes håndtering af klimatopmøde undrer S

Amatøragtigt, lyder det fra socialdemokratisk ordfører om oplysninger om, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) to måneder før klimatopmødet i Danmark i 2009 havde accepteret amerikansk afvisning af bindende aftale

En anden, der ikke vidste, at udfaldet af COP15 med Per Stig Møllers ord ”var afgjort” allerede den 2. oktober, var Socialdemokratiets daværende klimaordfører og nuværende udviklingsordfører, Mette Gjerskov.
En anden, der ikke vidste, at udfaldet af COP15 med Per Stig Møllers ord ”var afgjort” allerede den 2. oktober, var Socialdemokratiets daværende klimaordfører og nuværende udviklingsordfører, Mette Gjerskov. . Foto: Jens Dresling/ritzau.

Den 5. oktober 2009 skrev den prisvindende amerikanske journalist Elizabeth Kolbert en klumme i det velanskrevne magasin The New Yorker.

Kommentaren var illustreret med en fantasifuld tegning af den amerikanske kongresbygning udstyret med to kraftværkslignende skorstene og beskæftigede sig med USA’s – i skribentens øjne – nølende engagement i den internationale kamp mod klimaforandringer. Men nu gjaldt det altså. En ”afgørende deadline” nærmede sig, skrev Elizabeth Kolbert og henviste til klimatopmødet COP15 i København to måneder senere.

”I modsætning til Kyoto-protokollen, som var udformet som en slags opvarmningsøvelse (og som USA aldrig accepterede), skal denne nye traktat være den ægte vare,” lød det fra Kolbert.

”En traktat, der er stærk nok til at afværge det, som Obama kaldte en ’irreversibel katastrofe’,” fortsatte hun og konkluderede, at ”for at det skal ske, skal Obama flytte klimaforandringer op i toppen af sin agenda – hurtigt”.

Hvad Elizabeth Kolbert og meget få andre vidste, var, at Barack Obama allerede tre dage tidligere til en OL-konference i København havde betroet den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K), at han ”ville nøjes med en politisk erklæring” til klimakonferencen. En melding, som Lars Løkke Rasmussen udviste ”stor forståelse for” ifølge Per Stig Møllers nye erindringsbog, som Kristeligt Dagblad omtalte i går.

I bogen refererer Per Stig Møller Barack Obama for at sige, at han ikke kunne få en klimapolitik igennem i sin første periode. Agendaen blev med andre ord ikke ændret.

En anden, der ikke vidste, at udfaldet af COP15 med Per Stig Møllers ord ”var afgjort” allerede den 2. oktober, var Socialdemokratiets daværende klimaordfører og nuværende udviklingsordfører, Mette Gjerskov.

Da Lars Løkke Rasmussen tre uger efter mødet med Barack Obama i oktober 2009 gjorde en såkaldt politisk aftale og ikke en juridisk bindende aftale til Danmarks COP15-mål, erklærede hun sig skuffet.

”Nu omdefinerer han det mål, vi hele tiden har haft med at have en bindende aftale,” sagde Mette Gjerskov dengang og krævede statsministeren i samråd.

Om de nye oplysninger siger socialdemokraten, at ”det vidste jeg ikke”.

”Det betød jo også, at han havde taget presset af Obama,” tilføjer hun.

Ifølge Mette Gjerskov er det ”nemt at sidde bagefter – og det kan statsministeren selvfølgelig også sige – og være super klog om, hvad man burde have gjort, og hvad man ikke burde have gjort.”

”Men at Danmark ligefrem skulle være en fiasko…? Hvis han allerede to måneder inden vidste, at det her kom ikke til at gå, hvorfor samlede han så alle verdens ledere? Der er jo en grund til, at alle verdens ledere kom til København. Det gør de kun, når de tror, at det kan lykkes. De kommer ikke, hvis de regner med, at det bliver en fiasko. Sådan er det. Og de kom,” siger hun og kalder det ”endnu et tegn på, hvor fuldstændig amatøragtigt man har håndteret COP15”.

Lars Løkke Rasmussen siger altid, at når kort og terræn ikke passer sammen, skal man følge terrænet. Er det ikke helt ordentlig realpolitik, at statsministeren vælger at justere ambitionerne, da han må erkende, at amerikanerne ikke er med – frem for at spille et spil, de store aktører alligevel ikke vil være med på?

”Det havde i hvert fald været klogt for ham så at lægge kortene på bordet,” siger Mette Gjerskov, der mener, at det havde fået oppositionen til at ”bruge tiden på at bidrage i stedet for at skændes med ham om kursen”.

Den store, juridisk bindende klimaaftale, som mange håbede på i 2009, blev først en realitet seks år senere til COP21-konferencen i Paris i 2015.

I gårsdagens Kristeligt Dagblad udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at COP15-aftalen ”lagde det fundament, som seks år senere førte til COP21-klimaaftalen”. Det stemmer godt overens med, hvad Barack Obama ifølge den amerikanske bog ”Alter Egos” fra 2016 skal have sagt til en udenrigspolitisk rådgiver til COP21-topmødet.

Nemlig, at ”hvad vi var i stand til at gøre i København gjorde Paris muligt”.

Ifølge Elizabeth Kolbert var Kyoto-protokollen ”en slags opvarmningsøvelse”. Barack Obamas formulering kunne tyde på, at COP15 i hans øjne endte som det samme.