Historisk rykind er i vente, når fyrtårn flyttes

Den lille by Lønstrup i Vendsyssel forbereder sig på op mod 25.000 besøgende på én dag, når Rubjerg Knude Fyr i uge 43 trilles cirka 60 meter ind i landet

Hjemmeværnet er kaldt ind, politi og ambulancetjeneste står klar, en ekstern rådgiver, som er vant til at styre masserne ved musikfestivaler som Smukfest, er hyret, en lokal gruppe frivillige ved navn Nemesis hjælper til hvor de kan – og borgerne i Lønstrup har været indbudt til møde om situationen af Hjørring Kommune.
Hjemmeværnet er kaldt ind, politi og ambulancetjeneste står klar, en ekstern rådgiver, som er vant til at styre masserne ved musikfestivaler som Smukfest, er hyret, en lokal gruppe frivillige ved navn Nemesis hjælper til hvor de kan – og borgerne i Lønstrup har været indbudt til møde om situationen af Hjørring Kommune. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det er det helt store beredskab, der rulles ud, når Rubjerg Knude Fyr på en endnu ikke fastlagt dato efter den 21. oktober i år trilles 60-80 meter længere ind i landet, så det ikke styrter i havet.

Hjemmeværnet er kaldt ind, politi og ambulancetjeneste står klar, en ekstern rådgiver, som er vant til at styre masserne ved musikfestivaler som Smukfest, er hyret, en lokal gruppe frivillige ved navn Nemesis hjælper til, hvor de kan – og borgerne i Lønstrup har været indbudt til møde om situationen af Hjørring Kommune.

”Vi har trykket på den helt store knap, netop for at undgå kaos,” siger Bolette Falbe-Hansen, der er udviklingskonsulent i kommunen, og som bruger vendelbo-udtrykket ”jøl og pangel” om den uvante og potentielt bøvlede situation.

Man regner med, at omkring 25.000 interesserede møder op for at se fyret rulle. Men i sagens natur vides det ikke, eftersom man ikke behøver melde sin ankomst eller købe billetter.

”Kommer der færre, kan vi nå at drikke lidt mere kaffe, kommer der flere, får vi endnu mere travlt, det må vi tage, som det kommer,” siger Bolette Falbe-Hansen.

”Det er givetvis det største, der er sket på egnen, men lønstrupboerne tager det roligt. Flere har tilbudt at lægge lade til, hvor man kan overnatte i sin sovepose, hvis byen og omegnens hoteller ikke kan klare det,” siger hun.

Hvert år besøger 250.000 turister Rubjerg Knude for at se fyret, der i dag ligger blot 20 meter fra afgrunden.

Så den lille by er vant til at tage imod folk. Men ikke så mange på en og samme dag – oven i købet på en dato, som ingen kender endnu, fordi murermester Kjeld Pedersen, der står for at bakse fyret, først seks dage inden kan fastlægge datoen. Det er nemlig flyvesandets stabilitet eller mangel på samme, som bestemmer, hvornår fyret kan sættes ned på sin nye position.

”Det er en cliffhanger på alle måder,” spøger Bolette Falbe-Hansen.

Det betyder meget for hele egnen, at man forsøger at redde en seværdighed, som både lokale og turister er glade for, oplyser Bolette Falbe-Hansen.

”Der er så meget kærlighed til det fyr og en stor bekymring for, hvordan det kommer til at gå. Vi kunne ikke have fundet på en bedre branding af vores landsdel, selvom det ikke er derfor, vi gør det,” siger hun og tilføjer, at også tyske og svenske tv-hold har meldt deres ankomst.

Der kører ikke tog til Lønstrup, så mange af gæsterne forventes at komme i bil. Men for dem, der ikke har mod på den tætte trafik på de små veje ved Rubjerg Knude den dag, indsættes der busser, som afgår hvert 20. minut fra både Hjørring og Løkken. Det oplyser projektets presseansvarlige Mette Ring.

”Prøv lige at forestille dig at skulle bestille en masse shuttlebusser til en dato, der ligger lige om lidt, men som ingen kender endnu,” tilføjer hun med henvisning til, at flyttedatoen i uge 43 ikke er lagt fast.