Lokale initiativer skal forhindre byrødder i at skifte parti

Rundt om i kommuner forsøge lokale at forhindre partiskift. Men de er vigtige for demokratiet, siger forsker.

Rådhuset i Aarhus. Optælling af personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013.
Rådhuset i Aarhus. Optælling af personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013. Foto: /ritzau/Peter Klint

Når vælgerne sætter kryds ved en kandidat til kommunalvalget 21. november, er der ingen garanti for, at kandidaten bevarer den samme partifarve valgperioden ud. Men det vil flere lokale partier gerne lave om på.

Blandt andet Venstre i Holbæk som har vedtaget en tilføjelse til partiets kandidaterklæring, om at kandidaterne skal vige pladsen i kommunalbestyrelsen til fordel for et Venstre-medlem, hvis de skifter parti.

Erklæringen er ikke juridisk bindende, men skal ses som en hensigtserklæring, der skal vække tillid både hos parti og vælgere, siger Inge Neander, formand for Venstre i Holbæk.

- Baggrunden er, at vi kort tid efter sidste kommunalvalg mistede to kandidater til Liberal Alliance. Vi har samarbejdet fint med dem. Men som vælger vil jeg føle mig snydt, hvis en kandidat skifter, og min stemme går til et helt andet parti, siger Inge Neander.

Siden kommunalvalget i 2013 har mindst 155 kommunalpolitikere skiftet parti.

Jyllands-Posten opgjorde i maj 2017 antallet til 148. Siden har i hvert fald syv politikere fulgt efter.

Partihop falder tilsyneladende ikke i god jord hos en del af vælgerne.

Voxmeter har i september spurgt 1029 danskere, om det er i orden, at kommunalpolitikere skifter parti i løbet af en valgperiode.

Nej, svarer 54 procent. 30 procent siger ja, mens 16 procent svarer "ved ikke".

Ifølge grundloven er politikere kun bundet af deres egen overbevisning og kan altså frit skifte parti, hvornår det skal være.

Og selv om nogle vælgere kan føle sig snydt, så mener forskningschef Roger Buch, DMJX, at muligheden for at skifte parti er et vigtigt element i demokratiet.

- Ved at give mandatet til politikeren skaber man en mere ligeværdig magtbalance mellem de menige politikere og partiapparatet.

- Det kan jo være, at den politiker er i meget bedre overensstemmelse med sine vælgere, siger han.

Forskellige lokale initiativer forsøger dog at forhindre partihop.

Hos Socialdemokraterne i Nordfyns Kommune skal kandidater for eksempel skrive under på, at de vil arbejde for partiets værdier.

I Fredericia har partierne i kommunalbestyrelsen indgået en aftale om, at det skal koste udvalgsposter, hvis man skifter parti i valgperioden.

Og hos Enhedslisten skal alle kandidater til kommunalvalget skrive under på, at de opgiver deres mandat, hvis de skifter parti. På samme vis står det i partiets vedtægter, at partiet ikke vil acceptere mandater fra partihoppere.

/ritzau/