Lokale stemmer om østeuropæere i nærsamfundet

En klub med plads til alle, lyder det fra Måbjerg Idrætsforening om østeuropæere i lokalområdet. Sognepræst, pædagog og idrætsforeninger fortæller om deres oplevelse af østeuropæere

Sognepræst Jacob W. Storgaard Christensen, Tvis Kirke

Jacob W. Storgaard, præst
Jacob W. Storgaard, præst Foto: privatfoto

”Vi ser faktisk ikke østeuropæere i kirken. Vi har en del asylfamilier fra Holstebro, som søger vores menigheder, men østeuropæerne har vi ikke kontakt til ud over navngivning og navneattester, når der fødes børn af arbejdere på de store landbedrifter. Jeg havde en snak med nogle af dem, som var forbi på kirkekontoret, og de ville holde barnedåben hos familien i hjemlandet – en del tilhører også den russiske ortodokse kirke. Jeg tror, det er mennesker, som har meget fokus på at arbejde uden for mange stop på vejen. Og så har kirken haft mest fokus på asylfamilierne, fordi der kom mange på en gang. Østeuropæerne har vi egentlig nok forsømt eller overset. Men det er meget oplagt at gøre noget for dem, og det vil vi helt sikkert gerne fremover.”

Dorthe Bogø, indskoling og fritidsklubleder på Tvis Skole

Dorthe Bogø, pædagog
Dorthe Bogø, pædagog Foto: privatfoto

”Vi har en håndfuld børn, der stammer fra Østeuropa, her på skolen. Det er mit indtryk, at de familier, vi har her i området, er meget glade for at bo her, og de kommer på skolen til de arrangementer, vi har. Men de kommer ikke så meget i foreningslivet, som andre tilflyttere. I Herning har jeg tidligere arbejdet med flygtninge og familiesammenførte, og de tog meget fra på de tilbud, der er. Jeg oplever, at østeuropæerne falder lidt ned mellem to stole. Fordi der kommer en ukrainsk familie, går systemet ikke i gang og tager hånd om dem. Man tænker, at de er mere vestlige, og så er der en forventning om, at det klarer de selv. Men jeg tror egentlig, det ville være godt at introducere dem mere til dansk kultur og fritidsinteresser."

Ivan Frederiksen, Måbjerg IF

Ivan Frederiksen, Måbjerg IF
Ivan Frederiksen, Måbjerg IF Foto: privatfoto

"Vi har et slogan, der hedder en klub med plads til alle, og ud af vores 525 aktive medlemmer er tæt på 100 af anden etnisk baggrund, men det er libanesere, syrere og somaliere, ikke østeuropæere. Vi har en polsk dreng ansat i fritidsjob og før det en bulgarsk dreng, men de har lige købt hus mere vestpå i en by, der hedder Ramme, så de er flyttet.”

Flemming Lynggård, Tvis KFUM & IF

Flemming Lynggaard
Flemming Lynggaard Foto: privatfoto

”Vi havde et par rumænske brødre, som arbejde på en minkfarm, og som spillede her i klubben. Men de er rejst hjem, fordi de arvede deres fars gård. Det er mit indtryk, at østeuropæerne arbejder meget og er her for at tjene penge, og så fylder det andet ikke så meget. De har næppe tid til at være med i lokalsamfundet.”

Lene Bjørslev, Ådum Idræts- og Ungdomsforening

Lene Bjørslev, Ådum Idræts- og Ungdomsforening
Lene Bjørslev, Ådum Idræts- og Ungdomsforening Foto: Privatfoto

”Der er flyttet mange østeuropæere her til egnen, men det viste sig jo, at de ikke rigtigt engagerer sig i lokalsamfundet. Det prøver vi at lave om på, det er lidt hårdt, de er ikke vant til at melde sig til noget, sådan som danskerne er. Men vi er jo nødt til det, for det er jo dem, der skal tage over. Nu har vi et rumænsk fodboldhold og et basketballhold, der består af litauere. Nogle kommer helt fra Herning/Ikast af for at være med. Holdene burde nok være blandede med danskere, men de vil gerne spille med deres landsmænd. Ved siden af har vi en sprogcafe, hvor de kan lære dansk.”