Prøv avisen

Lomborg: Fejlernæring skal have førsteprioritet

Hvis klodens største udfordringer skal løses, skal der sættes ind mod fejlernæring af børn, mener Lomborg. Her er det et barn fra Maradi i Niger. -

Hvis politikerne vil gøre noget godt for verden, skal de først og fremmest sikre a-vitamin- og zinktilskud til børn, mener Bjørn Lomborgs otte topøkonomer

Tilskud af A-vitaminer og zink i kosten til børn i den fattige del af verden er det bedste sted at sætte ind, hvis politikerne vil prioritere ressourcerne for at løse klodens største udfordringer.

Det er konklusionen på Copenhagen Consensus, hvor otte internationale topøkonomer har ranglistet 30 forskellige tiltag på verdens 10 største problemer. Bjørn Lomborg står bag Copenhagen Consensus, og han siger, at børns ernæring betyder enormt meget, og at man kommer langt for få penge. Økonomerne vurderer, at tilskud at A-vitamin og zink kan klares for 60 millioner dollar, 288 millioner kroner, om året.

- Det her er ikke særlig sexet. Det er ikke en ultimativ katastrofe, men konsekvenserne er alvorlige, siger Bjørn Lomborg.

Blandt de tiltag, som Copenhagen Consensus rangerer højest, er også frihandel, bedre vaccinationer for børn, bedre mulighed for skolegang for børn og særligt piger og støtte til kvinder.

Listen får en lunken modtagelse fra de politikere, som skal prioritere samfundets penge.

Hvis klodens største udfordringer skal løses, skal der sættes ind mod fejlernæring af børn, mener Lomborg. Her er det to børn i Darfur.
Millioner på flugt Konflikten i det borgerkrigshærgede Sudan tog til i året, der gik. Tre millioner mennesker fra Darfurprovinsen menes at være på flugt, og FN skønner, at langt over 10.000 mennesker er blevet dræbt i løbet af det seneste år. Konflikten, hvor arabiske militser støttet af regeringen kæmper mod lokale afrikanske oprørere, har nået et omfang, der af flere internationale organisationer betegnes som folkedrab og etnisk udrensning. Her venter en mor på at få lægehjælp til sit syge barn. (Foto: Nic Bothma/Scanpix)
Hvis klodens største udfordringer skal løses, skal der sættes ind mod fejlernæring af børn, mener Lomborg. Her er det en mand, der går gennem sin oversvømmede landsby ved Juba-floden i det sydlige Somalia. -- Foto: Scanpix.
Hvis klodens største udfordringer skal løses, skal der sættes ind mod fejlernæring af børn, mener Lomborg. Her er det en landarbejder fra den sydlige del af Malawi. -- Foto: Scanpix/EPA.
Der skal investeres i landbrug i hele verden, mener fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). - Foto: Arkiv.