Lovløshed raser i Haiti efter præsidentdrab, de skrøbeligste lande i verden er afrikanske, og flere spekulerer: Er pavens dage talte?

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Estailove St-Val NO, Guglielmo Mangiapane, Siegfried Modola / Ritzau Scanpix
Estailove St-Val NO, Guglielmo Mangiapane, Siegfried Modola / Ritzau Scanpix.

17 mænd står på rad og række med hænderne i håndjern. På deres kroppe aner man sår og andre skader som tegn på kamp, og foran dem ligger automatvåben, save, slaghamre og en samling af colombianske pas på et bord. 

15 af mændene er colombianere, to er amerikanere med haitiansk oprindelse, og de står side om side til en pressekonference på det haitianske politis hovedkvarter, fordi de er mistænkte og tilbageholdt i drabet på landets præsident, Jovenel Moïse. Otte personer af i alt 28 mistænkte er endnu på fri fod, mens tre formodede gerningsmænd er dræbt. Det fortæller politichef Leon Charles på en pressekonference torsdag aften lokal tid.

Mens politiet efterforsker drabet på den haitianske præsident Moïse, der blev skudt i sit eget hjem natten til onsdag lokal tid, har flere borgere taget sagen i egen hånd og dræbt deres egne mistænkte. Lovløsheden tager til i et allerede konfliktfyldt land, der er erklæret i krisetilstand to uger frem. Historien kan man læse i The New York Times

Afrikanske lande kåres som de skrøbeligste i verden

Fra ét konfliktfyldt land til en hel række. Det yngste land i verden, Sydsudan, er sammen med Syrien, Somalia og Yemen, et af verdens mest sårbare. Det er vurderingen hos den amerikanske tænketank Fonden for Fred, der har offentligjort sit årlige indeks over verdens mest skrøbelige stater. 

I dag har Sydsudan 10-årsjubilæum for løsrivelsen fra Sudan og dets muslimsk-dominerede styre i Khartoum. Ikke længe efter uafhængigheden i 2011 var det overvejende kristne Sydsudan ramt af borgerkrig mellem de etniske grupper, der havde været forenet i løsrivelsen. Borgerkrig har Sydsudan til fælles med flere andre lande på det afrikanske kontinent, og i Fonden for Freds indeks over skrøbelige stater sætter Afrika sig på 21 af pladserne i top 30. Placeringen som nummer fire er dog fremskridt for Sydsudan, der i dets levetid hele fire gange har taget pladsen som det allermest skrøbelige land. I år slipper Sydsudan også uden om top 10 på listen over verdens mest oversete humanitære kriser, som Norsk Flygtningehjælp offentliggør. Landet er nummer 11.

Afrikanerne må tage deres skæbne i egen hånd, men det er også i Danmarks og verdenssamfundets "egeninteresse at hjælpe deres skrøbelige stater med at blive til stabile demokratier," skriver Kristeligt Dagblads udlandsredaktør i dagens leder. Derfor skal udviklingssamarbejdet målrettes, så det giver de unge i Afrika håb. 

Birgitte Stoklund Larsen forlader Bibelselskabet

Fra udviklingssamarbejde til samarbejde mellem kirke og kommune. Efter seks år på posten forlader Birgitte Stoklund Larsen sin stilling som generalsekretær for Bibelselskabet. Når hun fremover skal være stiftskonsulent i Helsingør Stift, skal hun stå i spidsen for arbejdet med samskabelse. Fænomenet, der typisk forstås som kirkens samarbejde med det offentlige, deler vandene i kirkelige kredse for tiden. 

Til Kristeligt Dagblad udtaler Birgitte Stoklund Larsen, at det ikke handler om, at kirken skal være en del af den kommunale styringsstruktur, men at “kirken har et samfundsmæssigt ansvar for det fælles bedste.” Coronapandemien har tydeliggjort, "hvordan mennesker ikke lever af brød alene," uddyber hun. "Vi har brug for kultur og fællesskaber, men også kirke, gudstjenester, tro, håb og kærlighed.” 

Vil det sætte fart i reformer, at paven er syg?

Mens pave Frans er indlagt på et hospital i Rom for at komme sig efter en operation, er den katolske verdens øjne rettet mod ham. Vil den første alvorlige trussel på pavens helbred sætte fart i de reformer, han har lovet under sit embede? 

I sine otte år som pave har den nu 84-årige Frans taget livtag med herskende tabuer i den katolske kirke – såsom gifte præster, kvindens rolle i kirken, homoseksuelle katolikker og skilsmisse. Han har stillet vigtige spørgsmål om vanskelige emner, også når det gælder den katolske kirkes fremtid – men foretrukket at bygge bred konsensus over tid og veget tilbage fra konkret handling. Det er en strategi, som undgår at skabe dybere splittelse i folket, men som heller ikke skaber reel forandring, lyder vurderingen fra flere eksperter. I lyset af pavens skrantende helbred er "tid afgørende mere end nogensinde". Det skriver The New York Times. 

Puster europæiske højrenationale til den homofobiske ild?

En 24-årig spansk mand, Samuel Luiz, blev sidste weekend gennemtævet til døden. Politiet er i tvivl, men lgbtq-bevægelsen og venstrefløjen er ikke: Gerningsmændenes jagt og brutale overfald på Samuel Luiz med døden til følge var en hadforbrydelse.  

En bølge af vold mod homo- og transseksuelle er skyllet ind over Spanien, og den kommer ikke ud af ingenting, lyder det fra lgbtq-bevægelsen og venstrefløjen i landet, der ses som et af Europas ellers mest tolerante. Titusindvis protesterede mod drabet på Samuel Luiz i byer over hele landet, og forbrydelsen sætter gang i en debat: Hænger det voksende antal voldspisoder mod seksuelle og andre minoriteter sammen med de højrenationale og værdikonservative partier, der er på fremmarch over alt i Europa? Berlingske dækker sagen. 

Ny homolov bringer Ungarn på kollisionskurs med EU  

I Ungarn ses et tydeligt eksempel på en værdikonservativ modstand over for lgbt-værdier. Torsdag trådte en lov i kraft, der forbyder skoler at "fremme" materiale om homoseksualitet. Det har bragt Ungarns premierminister, Viktor Orbán, på kollisionskurs med menneskerettighedsgrupper og EU-politikere, der kræver Ungarn idømt bøder for brud på grundlæggende principper i EU. 

"Her har Bruxelles-bureaukrater ikke noget at gøre overhovedet - uanset hvad de gør, så vil vi ikke have lgbtq-aktivister blandt vores børn," skriver Orbán på sin Facebook-profil. 

Sent torsdag vedtog Europa-Parlamentet en resolution, som fordømmer den nye ungarske lov og kræver, at EU-landene og EU-Kommissionen bruger enhver beføjelse til at få den stoppet. 

Læs mere om den ungarnske lov her

En digital kat i Tokyo har vundet folks hjerter

En kæmpekat på størrelse med en yacht har den seneste tid kunne spottes af og til på et billboard i den japanske by Tokyo. Selvom katten består af rene pixels, fremstår den skræmmende virkelig på den kurvede, tredimensionelle LED-skærm over byens gader. Deroppe opfører katten sig, som katte nu gør: Den slikker sine poter, sover, spinder, miaver ud mod de forbipasserende, der øjeblikkeligt har ladet sig charmere af væsenet.

"Med corona blev verden et ganske mørkt sted," siger en talsperson for firmaet, der ejer billboardet. Med visningen af katten ønskede de at genoplive byen igen og "gøre den lysere." 

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op til at modtage det her.