Prøv avisen

Skoleleder på muslimsk friskole: Lukker man skolen, vinder de ekstreme og banderne

Al-Salahiyah Skolen vil helst ikke opfattes som en muslimsk friskole, selvom alle eleverne er muslimer. For undervisningen, som bortset fra modersmålsundervisningen foregår på dansk, handler ikke om at præge eleverne religiøst. Her er 3. klasse ved at lære om sanserne i natur og teknik. – Begge fotos: Leif Tuxen. Foto: Leif Tuxen

Hvis nogen kan sandsynliggøre, at det vil bidrage til integrationen at lukke den fynske Al-Salahiyah Skolen, er skoleleder Ayoub Chahin parat til straks at gøre det selv. Han synes dog, at friskole- og indvandrerdebatten svækkes af, at mange taler om muslimer, men kun få taler med muslimer

På den lille fynske skole er der travlt, men fredeligt. I stueetagen besøger vi først computerrummet, hvor eleverne fra 2. klasse arbejder individuelt ved hver deres maskine. Inde ved siden af har 6. klasse dansk og er i gang med at karakterisere personerne i romanen ”Onkel Toms hytte”. I næste lokale har 7. klasse matematik, og ovenpå er der historietime for 9. klasse, som er ved at lære om Koreakrigen og om Danmarks engagement med hospitalsskibet ”Jutlandia”. Oppe under loftet i nabofløjen er 3. klasse ved at lære om kroppen og sanserne og synger den lille sang om vitaminer og mineraler, som natur- og tekniklærer Kirsten Kusk selv har skrevet.

Det er en helt almindelig skoledag, og det kunne være på en helt almindelig dansk folkeskole som den, der ligger næsten lige ovre på den anden side af vejen, Agedrup Skole. Men antallet af tørklædeklædte piger på de ældste klassetrin og den kendsgerning, at samtlige elever har anden etnisk baggrund end dansk, er med til at antyde, at det er det ikke.

Vi befinder os på Al-Salahiyah Skolen. En af de skoler, som blandt politikere og i den offentlige debat omtales som muslimske friskoler. Og når de omtales, handler det næsten udelukkende om, at de er sat under skærpet tilsyn eller ønskes lukket. Det frustrerer skoleleder Ayoub Chahin, som i øvrigt aldrig bruger betegnelsen muslimsk friskole, men ser sig som leder af en ”flersproget dansk friskole”.