Prøv avisen

Luther-opera aflivet i sidste øjeblik

Bo Holten indledte arbejdet med den nye Luther-opera for flere år siden på opfordring af ledelsen på Theater Erfurt, der var imponeret over Holtens arbejde med succesoperaen ”Livlægens besøg”.

Dansk-tysk prestigeprojekt i anledning af Luther-jubilæum er aflyst. Det Kongelige Teater sprang fra

Teksten er skrevet, musikken halvvejs komponeret, og store internationale musiknavne samt instruktør Lars von Trier sat i scene.

Men en kommende nyskrevet opera bestilt til markeringen af 500-året for Reformationen i 2017 er blevet aflyst midt i produktionen.

Det fortæller komponist Bo Holten, der har været den bærende kraft i arbejdet med den nye opera.

”Det er en skandale. Det er jo ærgerligt, at ens arbejde bliver skrottet på den måde. Det er ærgerligt for Luther-fejringen, for de involverede og for dansk musikliv, der mister en kæmpe chance,” siger Bo Holten.

Det er tilsyneladende Det Kongelige Teater, der er den danske hovedaktør i projektet, der har trukket sig midt i processen, oplyser Bo Holten.

Hans opera skulle være opført som en forestilling på Operaen til næste år efter at være blevet opført på Theater Erfurt i Tyskland. Det tyske teater var parat til at finansiere halvdelen af beløbet til projektet, så længe der var en dansk partner til at betale den anden halvdel.

”Men for en uge siden meddelte Operaens direktør, Sven Müller, at man alligevel ikke ønsker at deltage, uden at forklare hvorfor. Og da de trak sig, trak også Theater Erfurt sig,” fortæller Bo Holten.

Professor, dr. scient. Jens Oddershede, der er formand for Præsidiet vedrørende Reformationjubilæet 2017 placeret under Kirkeministeriet, bekræfter aflysningen.

”Operaen har været en central del af programmet, siden jeg kom til som formand i 2014. Desværre er det usandsynligt, at dette prestigeprojekt bliver en realitet i det omfang, vi havde håbet. Det er en stor skuffelse,” siger han.

Bo Holten indledte arbejdet med den nye Luther-opera for flere år siden på opfordring af ledelsen på Theater Erfurt, der var imponeret over Holtens arbejde med succesoperaen ”Livlægens besøg”.

Tyskerne så en mulighed for et samarbejde i forbindelse med Luther-jubilæet. Siden er librettoen blevet skrevet på dansk og oversat til tysk, og Holten er kommet halvvejs med musikken. Senest blev filminstruktør Lars von Trier hægtet på projektet som leder af det sceniske koncept.

”Jeg har holdt flere møder med von Trier, der er meget opsat på at arbejde med en opera. Men det hele er gået i vasken. Det var en kæmpe chance for, at denne dansk-tyske akse kunne manifestere sig i Europa med en stor fejring af Luther,” mener Bo Holten.

Det Kongelige Teaters kommunikationsafdeling oplyser, at Luther-operaen ikke er programsat til at blive opført og har ikke yderligere kommentarer til sin rolle i projektet. Ifølge Jens Oddershede handler det om besparelser på teatret.

”Teatret var medpartner og skulle stå for medfinansieringen. Det var en forudsætning for tyskernes involvering. Aftalen skulle have været underskrevet i december, men jeg har lige hørt, at Det Kongelige Teater har meldt fra på grund af de generelle nedskæringer på hele teatret,” siger han

Bo Holtens arbejde er dog ikke helt spildt, da Aarhus Symfoniorkester gerne vil opføre første akt af operaen ved en enkelt koncert i maj 2017.

”Det er det eneste halmstrå, jeg har at knytte mig til,” lyder det fra Holten.