Prøv avisen

Lyden af forår er i luften

Bogfinken er formentlig den næste fugl, man kan opleve synge foråret ind. Foto: Niels Poul Dreyer.

Hver fugl synger med sit næb, siger man.

Men hvis man vil lære at skelne fuglestemmerne fra hinanden, er det en god idé at begynde lige nu, hvor de første fugle er begyndt at synge. Det fortæller naturvejleder Jens Kofoed fra oplevelsescentret NaturBornholm.

"Der skal faktisk ikke andet end lidt sollys til, før de første fugle begynder at synge foråret ind. Om et par måneder bliver det helt overvældende med et flimmer af fuglestemmer, men nu kan man stadig høre dem enkeltvis. Blåmejser og musvitter er for længst i gang, ligesom gulspurven, der sidder og tæller til syv eller otte med bornholmsk accent. Og jeg har endda hørt en havlit, en slags dykand, der fået sit eget bornholmske navn "Gaddis" efter lyden af dens sang. De er stadig klædt i deres vinterdragt, men i forårshumør og klar til kurmageri,"siger Jens Kofoed, der også allerede har hørt råger og ravne skratte og solsortens "subsang" i år.

Og der er noget om snakken, når C.V. Jørgensen synger "solsorten synger solen i sænk". For der er faktisk størst chance for at høre fuglesang ved solopgang eller solnedgang, fortæller Jens Kofoed.

"Det er endnu en årsag til at opleve fuglesang netop nu, hvor solopgangen ligefrem finder sted på et menneskeligt tidspunkt. Og nu, hvor der jo stadig ikke er kommet blade på træerne, er det også nemmere at se fuglene. Den bedste metode, hvis man selv vil lære at skelne fuglestemmerne fra hinanden, er derfor at spotte den fugl, der synger, så man kan slå den op i fuglebogen bagefter."

Bogfinken er formentlig den næste fugl, man kan opleve synge foråret ind, vurderer Jens Kofoed, der også har en anden fugl i tankerne:

"Det er sjovt at tænke på, at nattergalen allerede nu er begyndt at trække op mod Danmark fra det sydligste Afrika, så den kan synge for os i begyndelsen af maj."

ohrstrom@k.dk