Prøv avisen

Lykke Friis: Politikere skal også ud af plovfuren

Det er vigtigt med forskellige typer politikere i Danmark, mener Lykke Friis, der stopper i politik

Det var aldrig meningen, at Lykke Friis (V) ville have en livslang karriere som såkaldt levebrødspolitiker, og det er derfor, hun nu vender tilbage til Københavns Universitet, hvor hun skal være ny prorektor.

Det blev dermed "blot" til lige under fire år som politiker, og hun mener, at mange andre på Christiansborg også ville have godt af at kigge lidt uden for huset.

- Hvorfor skal det være sådan, at går man ind i politik, så skal man være der hele livet. Jeg mener, at Danmark - også inden for politik - har brug for mangfoldighed.

- Det er sådan set lige meget, om det er universitetet eller politik, men at folk bevæger sig rundt i stedet for at blive i plovfuren, og hvis du ser på mit cv, så har jeg jo skiftet en hel del rundt, siger Lykke Friis.

Hun blev hevet ind i politik af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som gjorde hende til klima- og energiminister i november 2009.

Hun har været rost for sit politiske arbejde og er flere gange blevet nævnt som en mulig udenrigsminister, hvis Venstre igen kommer til regeringsmagten. Men jobbet som prorektor har altså trukket mere.

- Jeg har bare gjort op med mig selv, at jeg ikke er levebrødspolitiker. Jeg er en person med mange levebrød.

- Da jeg gik ind i politik, var jeg sådan set godt klar over, at jeg har samme indstilling til politik, som mange amerikanere. Det er noget, man gør i en periode: Serve your nation, for at sige det lidt højtravende. Og så går man tilbage igen, siger hun.

- Jeg har savnet universitetet. Jeg har savnet de studerende, forskerne og den strategiske ledelse, så det er egentlig hovedforklaringen, siger hun.

Lykke Friis sige, at karriereskiftet ikke skyldes, at Venstre nu sidder i opposition, men at hun gerne vil være med til at løfte den udfordring, hun kalder "hjernekapløbet" - altså hvordan kan danskeren klare sig vidensmæssigt i den internationale konkurrence.

Og det er så tæt på et endegyldigt farvel til politik, som det kan være, slår hun fast. Hun har svært ved at se sig selv tilbage i politik.

- Man skal aldrig sige aldrig. Men det her er jo et livsvalg, man træffer nu. Man kan selvfølgelig ændre holdning, men umiddelbart har jeg svært ved at forestille mig det.

- Altså udfordringerne var selvfølgelig store, men det er et spørgsmål om, hvad man vil bruge sit liv på. Og der kan man sige, at der er min holdning så bare, at jeg ønsker at bruge mit på at være en del af Københavns Universitets strategiske ledelse, siger Lykke Friis.

Hun begynder i sit nye job som prorektor 1. august.