Lynskilsmisser åbner debat om børns tarv

DF og Liberal Alliance strides om, hvorvidt lynskilsmisser skal afskaffes. Flere fortryder efterfølgende en hurtig skilsmisse, siger forsker

”Man har gjort sig mange oplevelser, når man træder ind i et ægteskab, og derfor bør man også gøre sig mange overvejelser, inden man vælger at træde ud af det. Vi er ikke imod skilsmisser, men de bør være velovervejede” siger Karin Nødgaard, socialordfører i DF.
”Man har gjort sig mange oplevelser, når man træder ind i et ægteskab, og derfor bør man også gøre sig mange overvejelser, inden man vælger at træde ud af det. Vi er ikke imod skilsmisser, men de bør være velovervejede” siger Karin Nødgaard, socialordfører i DF. Foto: Rune Evensen/ ritzau scanpix.

Med sit NemID ved hånden og et par klik på computeren har danske ægtepar siden 2013 kunnet lade sig ”lynskille” uden først at være separeret i seks måneder. Siden er antallet af de såkaldte ”direkte skilsmisser” steget for hvert år. Sidste år valgte 11.000 par at benytte sig af den hurtige model. Men under de politiske forhandlinger til et nyt skilsmisse-system, som har kørt henover efteråret og fortsætter i det nye år, har Dansk Folkeparti nu sat bremsen i. De vil have genindført den obligatoriske separationsperiode.

”Man har gjort sig mange overvejelser, når man træder ind i et ægteskab, og derfor bør man også gøre sig mange overvejelser, inden man vælger at træde ud af det. Vi er ikke imod skilsmisser, men de bør være velovervejede. Især i børnefamilier. For vi ved, at det er traumatiserende for børn, når forældrene bliver skilt – også selvom forældrene er gode til deleordninger, og hvad der ellers følger med i den forbindelse,” siger Karin Nødgaard, socialordfører i DF.

Oprindeligt ønskede DF separationsperioden genindført for alle ægtepar, men da det har mødt modvind fra Liberal Alliance, har de nu valgt at lægge fokus på skilsmisser i børnefamilier. Men det formildende krav møder heller ingen applaus i regeringen. For selvom De Konservative tidligere også har erklæret sig imod de direkte skilsmisser, er regeringens fælles politik den samme som Liberal Alliances.

”I Liberal Alliance mener vi helt grundlæggende, at en skilsmisse er en svær beslutning, som vi politikere ikke skal blande os i. Det er ikke en beslutning, som forældrene træffer henover natten. Og jeg tror derfor heller ikke, at en separationsfase vil gøre, at forældrene bliver i tvivl, om det er det rette for familien,” siger Laura Lindahl, socialordfører i Liberal Alliance.

Hos Mødrehjælpen problematiserer man genindførelsen af separationsperioden, fordi den i de konfliktfyldte børnefamilier kan give udfordringer for børnene.

”Langt de fleste problemer opstår i begyndelsen af skilsmisseprocessen. Mange konflikter risikerer her at eskalere, og så vil en langtrukken separationsperiode ikke være en hjælp. Den vil i værste fald kunnet betyde, at børnene får flere dårlige oplevelser fra den tid med sig,” siger Trine Schaldemose, konstitueret direktør i Mødrehjælpen.

Derfor bør fokus ifølge Trine Schaldemose i stedet være at hjælpe mor og far til at blive ved med at være gode forældre sammen – før, under og efter skilsmissen. Det kan en konfliktforebyggende forældrerådgivning medvirke til.

Mai Heide Ottosen, ph.d. og seniorforsker i skilsmisser ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har gennemført en række interviews med fraskilte. Herfra ved hun, at flere fortryder de skilsmisser, der er blevet truffet i al hast på grund af skænderier eller andre problemer, som ellers kunne være løst med lidt betænkningstid.

”Det er ærgerligt, at de direkte skilsmisser er blevet så udbredte. I al almindelighed er en periode, hvor man kan få afviklet ægteskabet i god ro og orden, nemlig en god idé. Det giver tid til besindighed. For ægteskabet er en alvorlig ting, og det er derfor også kompliceret at komme ud af igen,” siger hun.

Mange fraskilte bliver ifølge Mai Heide Ottosen overraskede over, at der er så mange praktiske forhold at holde styr på under en skilsmisse. Der skal træffes nogle svære valg om børnene, forældremyndighed, forsikringspapirer og bodeling.

Og det fanger den enkelte på det forkerte ben, når selve beslutningen om skilsmisse er gået så hurtigt.

Det samlede antal skilsmisser i 2017 er endnu ikke opgjort, men i 2016 blev 17.222 ægtepar skilt.

Børnerådet har ikke ønsket at udtale sig om sagen.