Lys er våbenet mod trist vinterhumør

85 ud af 100 vinterdepressioner skyldes alene mangel på lys. Danskerne bør søge lyset i vintermånederne, tilråder radiodoktor

Når dagene er korte og skyggerne lange - som her i Kongerslev i Nordjylland - er der ikke meget sollys at hente, og hjernen får derfor ikke nok af det stof, som er med til at give en følelse af velvære og psykologisk overskud.
Når dagene er korte og skyggerne lange - som her i Kongerslev i Nordjylland - er der ikke meget sollys at hente, og hjernen får derfor ikke nok af det stof, som er med til at give en følelse af velvære og psykologisk overskud. Foto: Mads Jensen.

Når dagene bliver kortere, og vejret er koldt og vådt, bliver man fra naturens side lidt nedslået og træt. Det indrettede man sig efter i gamle tider, hvor man på landet sov længe og gemte sig under dynen i vintermånederne, mens man om sommeren måtte tidligt op og i arbejdstøjet. Det fastslår lægen, som også er kendt som radiodoktoren, Carsten Vagn-Hansen.

LÆS OGSÅ: 10 citater om lys

Det har længe været hævet over enhver videnskabelig tvivl, at lys og humør hænger sammen. Og mørket kan have ret store konsekvenser for folk, bekræfter lægen:

Mørke er virkelig noget, der kan snige sig ind i sjælen. Folk, der bor i Nordsverige, Nordnorge og Grønland, kan blive virkelig sindssyge af manglen på lys i de områder, hvor nogen endda ender med at begå selvmord. Dér er mangel på lys meget alvorligt, men vi mærker det også i Danmark, siger Carsten Vagn-Hansen.

Mængden afhumør-signalstoffet serotonin formindskes ved dagslysets fravær, forklarer lægen. Den biologiske begrundelse er derfor, at hjernen ikke får nok af det stof, som er med til at give en følelse af velvære og psykologisk overskud.

Mange danskere har oplevet en vinterdepression eller måske blot nogle af symptomerne. Men forskellen på en regulær depression og en vinterdepression befinder sig i en gråzone, hvor det kan være svært at adskille de to typer.

LÆS OGSÅ: Se lidt lysere på mørketiden

Symptomerne ligner meget hinanden. Men vinterdepression adskiller sig ved, at der ikke er en særlig årsag til, at den rammer andet end mangel på lys, hvilket er årsagen til 90 procent af vinterdepressioner. De sidste 10 procent handler om andre former for depression med en anden baggrund. Hvis lys virker på de depressionssymptomer, man oplever, har man haft en vinterdepression, siger Carsten Vagn-Hansen.

Radiodoktoren giver et par gode bud på, hvordan man kan gardere sig mod mørkets deprimerende effekt:

Jeg anbefaler, at man køber dagslyspærer til den lampe, man sidder mest ved. Og til loftet kan man købe lysstofrør, som også har en dagslyskvalitet. Det er nemlig vigtigt, at lyset er sammensat som solens lys. Ellers duer det ikke, siger lægen, som samtidig nævner, at sund og varieret kost også kan medvirke til, at kroppen får den næring, som er med til at holde depressionssymptomerne i skak.

Han påpeger, at særligt de ældre bør være opmærksomme på at søge rigeligt med lys, da de oftest tilbringer mere af deres vinter hjemme i stuen og i ly for kulden. Ældre vil typisk også være mere tilbøjelige til at spare på lys i hjemmet, forklarer lægen.