Lytterne vælger morgenandagten fra

På fem år har radioens morgenandagt mistet over halvdelen af lytterne

Af Else Marie Nygaard

Danskerne vælger morgenandagten fra. Det viser nye tal fra Danmarks Radio, der mandag til lørdag sender den liturgiske gudstjeneste fra Københavns Domkirke. På fem år har programmet mistet 87.000 lyttere. Den seneste opgørelse viser, at der i gennemsnit er 50.000 lyttere til morgenandagten.

Det store frafald af lyttere er sket i en periode, hvor det traditionsrige program har flyttet først sendetidspunkt og siden kanal.

Protester

Samtlige biskopper protesterede, da Danmarks Radio i 2000 præsenterede planerne om at flytte morgenandagten for at få plads til et morgenmagasin. I september 2001 blev andagten, trods protester, flyttet til P2 Musik og kultur, der rummer klassisk musik, jazz og kulturprogrammer.

Roskilde stifts biskop Jan Lindhardt, der er formand for Folkekirkeligt Medieforum, siger om morgenandagten:

- Det er dybt uheldigt at morgenandagten er flyttet. Imagemæssigt er det helt forkert. En andagt har ikke noget at gøre mellem klassisk musik. Andagten er et Guds ord til os, og derfor lå den helt fint i forbindelse med P1´s morgenmagasin, siger Jan Lindhardt, der på baggrund af de nye tal vil overveje med bestyrelsen bag Folkekirkeligt Medieforum, om det er et anliggende, de skal gå videre med.

Bekymring i KLF

Hos forbrugerorganisationen Kristelig Lytter- og Fjern- seerforening, KLF, vækker det lave lyttertal for morgenandagten bekymring. Foreningen har hidtil været tilfreds med, at morgenandagten skiftede kanal, men på baggrund af de nye tal overvejer den nyudnævnte generalsekretær Bo Torp Pedersen en kursændring.

- Det er et dramatisk fald, og vi må genoverveje, om det er en god idé at sprede de kirkelige programmer til flere kanaler. Jeg vil drøfte vores holdning med min bestyrelse, siger Bo Torp Pedersen.

Hans Peter Larsen er chef for P2 Musik og Kultur. Han mener, det er tilfredsstillende at samle 50.000 lyttere til programmet. Kanalen har flere lyttere hen over morgenen, men når morgenandagten begynder, falder antallet af lyttere.

- Det hænger sammen med, at mange forlader hjemmet ved ottetiden for at tage på arbejde, men det kan selvfølgelig også skyldes, at mange foretrækker noget andet end morgenandagten. Vi arbejder for tiden på at styrke programmet P2 Morgenmusik, som sendes fra klokken seks til otte afbrudt af radioaviser og således leder over til morgenandagten. Flere lyttere til P2 Morgenmusik vil sikkert også give flere lyttere til morgenandagten, siger Hans Peter Larsen.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk