Prøv avisen

Må læger og sygeplejersker sige nej til at medvirke ved abort?

Læger og sygeplejesker kan have etiske, moralske eller religiøse grundholdninger, der gør, at de ikke vil deltage i aborter. -

Amerikanske læger og sygeplejersker skal kunne nægte at medvirke ved aborter. Den ret har danske læger haft siden 1989. Men skal de fortsat have det?

JA, mener Preben Rudiengaard (V), formand for sundhedsudvalget og læge

Hvorfor skal læger og andre sundhedspersoner have ret til at nægte at medvirke ved aborter?

Læger og sygeplejesker kan have etiske, moralske eller religiøse grundholdninger, der gør, at de ikke vil deltage i aborter. Det kan vi være enige eller uenige i, men vi skal respektere det. Jeg har selv foretaget abortudskrabninger og er afklaret med det, men jeg har altid haft respekt for de kolleger, der ikke har villet gøre det. Det skal vi også have som samfund.

Men hvordan kan det være, at en personalegruppe ansat i det offentlige kan nægte at udføre et stykke arbejde, som Folketinget har vedtaget, skal gennemføres?

En ting er, hvad Folketinget vedtager er det rigtige, noget andet er, hvad den enkelte mener og tror. Så længe man ikke ødelægger eller saboterer noget for andre, men bare forbeholder sig retten til ikke at deltage i ting, man ikke kan stå inde, skal det respekteres. Det er klart, at en læge ikke kan afvise at lave en udskrabning på en kvinde, som møder op med en styrtblødning det er at gå imod lægeløftet. Men det her handler jo om planlagte og provokerede aborter , og i det felt skal der være plads til folks personlige overbevisninger.

Burde de ikke tage konsekvensen af, at det demokratiske samfund, de lever i, har sagt ja til fri abort og finde sig et andet arbejde?

Nej, det er der da ingen grund til. Vi kan bruge de folk i mange andre funktioner i sundhedsvæsnet. Og så længe, der er læger og sygeplejesker nok, som gerne vil foretage aborter, og kvinder ikke skal vente på indgrebet, ser jeg ingen grund til at røre ved sundhedspersonalets ret til at nægte.

Men hvor går grænsen skal læger og sygeplejersker, der af religiøse eller moralske årsager, finder organdonation eller blodtransfusioner problematiske, så også kunne fritages de indgreb? Jamen altså, de læger må jo så vælge et speciale, hvor de ikke skal beskæftige sig med den type arbejde. Hvis udførelsen af nogle indgreb kompromitterer deres grundlæggende holdninger og værdier, må de jo undgå dem. Sundhedsloven giver læger og andre sundhedspersoner ret til at nægte at udføre eller medvirke til provokeret abort den lov ser jeg ikke grund til at udvide til flere indgreb.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk

NEJ, mener Anna Køster, talsperson ved Selskab for Ligestilling

Hvorfor må læger og andre sundhedspersoner ikke nægte at medvirke til aborter?

Sundhedspersoner ved, hvad de går indtil, når de uddanner sig. Hvis de har moralske kvababbelser ved at medvirke til aborter, må de vælge et andet speciale end gynækologien. Der er ikke nogen mening i, at de skal arbejde på afdelinger, hvor kvinder søger hjælp til at afslutte en graviditet, som de ikke ønsker. Det lugter mistænkeligt meget af en sammenblanding af politik og religion, når man på den måde giver personalet ret til at undgå særlige arbejdsopgaver af hensyn til deres personlige moralske eller religiøse overbevisninger.

I lægeløftet lover man at redde liv. En abort er vel i sagens natur det modsatte, nemlig en afslutning af et i hvert fald potentielt liv. Er læger så ikke i deres gode ret til at nægte at medvirke?

Grænsen for, hvad et liv er, er ganske arbitrær. Det Etiske Råd vurderer, at alt før 12. uge ikke kan regnes for liv. Den grænse har landets folkevalgte politikere udarbejdet love på baggrund af, og det betyder, at alle danske kvinder har ret til at få foretaget en abort inden 12. uge. Vi ser ingen grund til, at den lovgivning drages i tvivl, og det er netop det, der sker, når læger med henvisning til en tilføjelse i loven kan nægte at deltage i abortindgreb.

Mange mennesker anser abort for mord en decideret forbrydelse. Kan man virkelig tvinge mennesker til i den grad at gå imod deres etiske og moralske principper?

Nej, det kan man på ingen måde. Det enkelte menneske har ret til sin tro og sin overbevisning. Men som læge eller sygeplejerske er man tvunget til at vælge. Man kan ikke arbejde på en gynækologisk afdeling i det offentlige og så nægte at deltage i de indgreb, som samfundet har vedtaget, at borgerne har ret til. Det hænger simpelthen ikke sammen. Og det er urimeligt overfor kvinderne.

Lægerne forhindrer jo ikke aborter, de vælger bare ikke at medvirke. Hvorfor er det urimeligt overfor kvinderne?

Kvinder, der søger abort, står i forvejen i en ømtålig og sårbar situation. De skal ikke risikere at blive mødt af læger, sygeplejersker eller social og sundhedshjælpere, der taler nedsættende om deres beslutning eller stiller spørgsmål til deres moral. Det er en urimelig behandling af kvinder, der efterspørger et indgreb, som samfundet har besluttet, at de har ret til.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk

En positiv graviditetstest kan være et mareridt, når man er en ung muslimsk kvinde i Danmark. Hvert år søger mellem 50 og 70 unge kvinder med muslimsk baggrund om at få abort uden deres forældres viden eller tilladelse. – Modelfoto: Scanpix.