Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Måling: EL og Venstre er sommerens tabere

Måling: EL og Venstre er sommerens tabere Foto: Torkil Adsersen

EL straffes for revolutionssnak og Venstre for at blande sig i sagen om Vejlegården, mener kommentator

Venstre og Enhedslisten gik ind til sommerferien som de absolutte topscorere i meningsmålingerne.

Men det ser ud til, at revolutionsdebatten i Enhedslisten har kostet partiet vælgertilslutning. EL går ud i hvert fald ud af sommeren, som den store taber sammen med Venstre viser ny måling som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

LÆS OGSÅ: Enhedslistens bagland: Der skal være plads til at tale om revolution

Enhedslisten er gået fra 12,3 procent af stemmerne i juni til 10,0 i dag, mens Venstres opbakning er faldet fra 34,9 procent til 32,5.

Begge partier ligger fortsat langt over deres resultat ved valget sidste år. Men ifølge politisk kommentator Hans Engell viser målingen, at der har været problemer i begge lejre hen over sommeren.

Han peger på revolutionsdebatten i Enhedslisten, hvor medlemmer åbent har diskuteret fordelene ved at afskaffe militær, politi og privat ejendomsret.

- Det er med til at rokke ved partiets troværdighed som parlamentarisk grundlag. Hvis den debat fortsætter, så kommer partiet til at opleve en meget stor nedgang i meningsmålingerne. Det er helt sikkert, siger Hans Engell.

Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) erkender, at den kontroversielle debat har været et problem:

- Ethvert parti, som trækkes gennem mediemøllen i agurketiden, efterlades nok lidt pjusket. Og vi har da helt sikkert selv bidraget til festen ved ikke at komme med lige gennemtænkte kommentarer. Det gælder os alle sammen, siger hun.

- Men jeg må samtidig sige, at det er svært at være oprigtig ked af en fremgang fra 12 til 18 mandater, fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

Venstres tilbagegang tilskriver Hans Engell primært konflikten mellem fagbevægelsen 3F og Restaurant Vejlegården, hvor Venstre bakker op om Vejlegården.

- Partiets meget skarpe retorik omkring Vejlegården kan koste vælgere. Der kan være midtervælgere, som føler, at Venstre driver for meget ideologi på en lovlig faglig konflikt, siger Hans Engell.

Samlet set har Helle Thorning-Schmidt (S) og den røde blok halet en smule ind på oppositionens enorme forspring i meningsmålingerne. S-R-SF og EL er i løbet af sommeren gået tre mandater frem, så de nu mønstrer 78 mandater mod blå bloks 97.