Prøv avisen

Mårup Kirke er ældre end hidtil antaget

Sidste år blev det endeligt vedtaget, at Mårup Kirke skulle pilles ned, og her er folk fra Nationalmuseet i gang med opgaven. -- Foto: .

Fundet af en træbjælke i resterne af Mårup Kirke har fået arkæologer til at lægge cirka 50 år til kirkens alder

Da dele af Mårup Kirke i Nordjylland sidste år blev pillet ned, fordi der var fare for, at den ville styrte i havet, gik arkæologer i gang med at undersøge det, der stod tilbage. Her fandt de blandt andet en træbjælke, der tidligere har været en del af kirkens bærende konstruktion.

Ved at tælle årringe i bjælken har det været muligt at påvise, at træet blev fældet i 1202 eller 1203, og derfor mener arkæologerne, at kirken blev bygget i begyndelsen af 1200-tallet. Hidtil har det været anslået, at kirken stammede fra midten af 1200-tallet.

- Vi er meget glade for, at vi nu kan danne os et detaljeret billede af kirkens udvikling gennem de seneste 800 år, siger Thomas Bertelsen, museumsinspektør på Nationalmuseet, til Nordjyske Stiftstidende.

Ud over at konstatere, at Mårup Kirke er ældre end hidtil antaget, har arkæologerne også gjort et fund, der tyder på, at kirken var noget ud over det sædvanlige. Mårup Kirke har tidligere haft en tilbygning, der har fungeret som sakristi, hvor præsten kunne opbevare kostbare genstande, der tilhørte kirken.

- Det vidner om, at kirken har været fornemmere end som så, siger Thomas Bertelsen til avisen.

Da det sidste år blev endeligt vedtaget, at Mårup Kirke skulle pilles ned, vakte det voldsom debat. Flere grupper forsøgte at bevare kirken, nogle truede med blokade, og der blev holdt mindehøjtidelighed, inden nedrivningsarbejdet begyndte. Lønstrup Turistbureau oplevede også en voldsom efterspørgsel på guidede ture, hvor nysgerrige kunne følge med i arbejdet med at pille kirken ned.

De dele af Mårup Kirke, der blev taget ned, bliver nu opbevaret hos Hjørring Beredskabscenter, og der er stadig en gruppe mennesker, der arbejder på at få kirken rejst et andet sted, skriver Nordjyske Stiftstidende.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk