Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Mørk vinter giver flere depressioner

Vinterens regnfulde mørke ødelægger humøret, døgnrytmen og optimismen. Og det gør folk mere triste og giver flere vinterdepressioner, mener ekspert

Er der grund til at savne sidste års hårde vinter med enorme snedynger og kraftig frost? Ja, hvis man savner lyset og vil undgå en vinterdepression.

Denne vinter har nemlig været præget af gråvejr, regn og mørke. December havde kun 50 solskinstimer mod 81 timer i 2010 det største antal målt nogensinde.

LÆS OGSÅ: Det uundværlige lys

Selvom 50 solskinstimer er et stykke over normalen på 43 timer, har vinteren alligevel føltes særlig mørk, forklarer John Cappelen, seniorklimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Vi oplever en meget mørk vinter i år, fordi temperaturen er meget højere, hvilket giver flere og tykkere skyer og mere nedbør, og det begrænser solens lys. Sidste vinters store snemængder var med til at reflektere solstrålerne, som gav meget mere lys. Men det har vi næsten ikke haft noget af denne vinter, siger han.

Ser man på tallene for solens stråling, ligger de også lavt denne vinter på 417 megajoule pr. kvadratmeter, mens forrige vinter lå på 600 målt på vejrstation Fyn.

Ifølge John Cappelen skyldes det ustadige, mørke vejr, at vi får vinden fra sydvest og det varme Middelhav. Det giver masser af skyer, som holder på varmen og betyder en forløbig gennemsnitstemperatur på 4,2 plusgrader, hvilket er 2,6 grader over normalen.

Sidste vinter kom vinden fra nordøst fra de russiske stepper. Det gav klart vejr og en temperatur på 3,9 minusgrader i gennemsnit.

Det var den næstkoldeste december, siden man begyndte at måle i 1874, kun overgået af rekorden fra 1981, da temperaturen lå på 4,0 minusgrader.

Målt på lys og temperatur er der altså en enorm kontrast mellem denne og sidste vinter, siger John Cappelen.

Derfor havde sidste år et pragtfuldt vintervejr for de vinterdeprimerede, mens denne vinter tegner til at blive usædvanlig hård ved dem, mener psykiater Mogens Brødsgaard.

I forvejen har vi haft en grå og våd sommer, hvilket betyder, at for mange er vinterdepressionen sat ind tidligere. Og den særlig mørke vinter vil sandsynligvis tage endnu flere med i faldet og give flere personer symptomer på vinterdepression, siger han.

Han fortæller, at vinterdepression kendetegnes ved øget søvnbehov, modløshed og øget appetit efter kulhydrater i form af ris, pasta, kartofler og chokolade. Det skyldes, at mørket skaber en overproduktion af hormonet melatonin, som netop har disse bivirkninger.

Omkring fem til seks procent af danskerne lider af vinterdepression, vurderer Mogens Brødsgaard. Men kuren er enkel. Det handler om at få lys. Og allerhelst sollys.

Men da mange ikke har mulighed for at opholde sig nok ude i vinterens få solskinstimer, søger de alternativer. Derfor har forretningen lysterapi.dk kronede dage.

Den ekstra mørke vinter har betydet, at vores salg er gået omkring 20 procent frem sammenlignet med sidste vinter, siger indehaver Michael Vonderrecke.

I butikken sælger man blandt andet specielle lamper, der har samme virkning som sollyset. De er både kraftigere og bruger nogle specielle pærer, som indeholder hele regnbuens lysspektrum, hvor normale pærer stort set kun indeholder gule nuancer, siger Michael Vonderrecke.