Måling: Flertal af danskerne vil have værnepligt for kvinder

Regeringen vil indføre værnepligt for kvinder, og det er en god idé, mener hver anden adspurgte dansker.

Sidste år var mere end hver fjerde værnepligtige kvinde. (Arkivfoto).
Sidste år var mere end hver fjerde værnepligtige kvinde. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Regeringen skulle lige koordinere internt, hvad den mener om værnepligt for kvinder, men meldingen er, at det bør indføres.

Det bakker et flertal af danskerne op om, viser en ny måling fra instituttet Voxmeter, der har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen bestående af 1039 danskere.

50,6 svarer ja til, at de mener, at værnepligten skal ændres, så den også gælder for kvinder. 31,2 procent svarer nej, mens 18,1 procent ikke ved det.

Mads Fuglede, forsvarsordfører for Venstre, glæder sig over, at der er genklang i befolkningen over for forslaget.

Han tilføjer, at fokus også bør rettes på at skabe de rigtige rammer for kvindernes værnepligt.

- Vi ved, at der tidligere har været udfordringer, og vi er meget opmærksomme på, at vi skal gøre noget aktivt for at komme det til livs.

I dag er har danske kvinder værneret. Det vil sige, at de har ret til at søge ind som værnepligtige, men det er ikke lovpligtigt for dem at tage til Forsvarets Dag, som det er for mænd.

Forslaget har mødt ros fra blandt andre forsvarschef Flemming Lentfer.

Lentfer mener, at det vil give en "langt bredere palet at rekruttere fra til Forsvarets professionelle styrker".

Næstforkvinde og talsperson for foreningen Kvindelige Veteraner Marie Sihm tager godt imod målingen og siger, at foreningen er glad for regeringens ambition om at indføre værnepligt for kvinder.

Dog kan ændringen langtfra stå alene, mener Sihm.

- Først og fremmest synes vi, at det er vigtigt at få lavet en mere uddybende undersøgelse, der viser, hvordan kvinder trives i værnepligten. Nogle af de konkrete ting, vi ved, er, at der ikke er tilstrækkeligt med udstyr, der passer til kvinder - rygsække til kvinder er for eksempel ikke særlig tilgængelige, siger hun.

Desuden påpeger hun behovet for fokus på at forebygge krænkelser.

- Vi ved fra forskning i Norge, at de, som er mest udsat for kønskrænkende adfærd i Forsvaret, er kvinder og særligt de lavest rangerende, siger Marie Sihm.

/ritzau/