Madeksperter: Det hjemmelavede måltid er i frit fald

Det går ud over sanser, madkompetencer og i sidste ende kontrollen med vores liv, når vi med takeaway og færdigretter i stigende grad overlader madlavningen til andre, siger eksperter

Danskerne bruger flere og flere penge på takeaway-mad. Det er "dødsygt", mener ekspert. (Genrefoto).
Danskerne bruger flere og flere penge på takeaway-mad. Det er "dødsygt", mener ekspert. (Genrefoto). . Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

Sanserne er vores vindue til verden, og der er nærmest ikke grænser for, hvad vores sanser kan være os behjælpelige med. Det gælder ikke mindst, når det kommer til noget, der er helt nødvendigt for vores overlevelse, nemlig at spise. Sanserne gør os i stand til at vurdere, om frugten er moden, om mælken er sur eller om maden er fordærvet og skal spyttes ud med det samme.

Derudover giver de os glæde ved mad og kan, hvis de ikke fungerer eller ikke bliver brugt være årsag til det modsatte. At vi ikke glædes ved maden. Det siger Per Møller, der er tidligere lektor i sensorik og forbrugervidenskab på Københavns Universitet og involveret i forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet.