Mads Brüggers nye medie er i luften med profil som chefredaktør

Mads Brügger er tidligere programchef på Radio24syv. Han er nu adm. direktør og ansvarshavende chefredaktør for Frihedsbrevet. (Arkivfoto)
Mads Brügger er tidligere programchef på Radio24syv. Han er nu adm. direktør og ansvarshavende chefredaktør for Frihedsbrevet. (Arkivfoto). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Et nyt journalistisk medie - Frihedsbrevet - har grundlovsdag set dagens lys.

Uden en eneste krone i statsstøtte skal Frihedsbrevet kontrollere magthaverne og grave efter vigtige historier.

Det er i hvert fald ambitionen, fortæller Mads Brügger, der er direktør og ansvarshavende redaktør.

Han er tidligere blandt andet programchef på Radio24syv.

- Jeg mener, at der er brug for og plads til et journalistisk medie, som er komplet frakoblet staten, som siger nej til mediestøtte, og som gør en dyd ud af at være så frit og uafhængigt som muligt, siger han.

Frihedsbrevet skal udkomme en gang om ugen som nyhedsbrev. Første udgave blev lørdag sendt ud til læserne.

Samtidig blev det offentliggjort, at Flemming Rose bliver chefredaktør på Frihedsbrevet. Flemming Rose kom i vælten, da han som kulturredaktør repræsenterede Jyllands-Posten under muhammedkrisen i 2006.

- Ud over at Flemming Rose for 15-20 år siden var centrum for muhammedkrisen, er han en formidabel journalist og en meget dygtig redaktør med et utroligt udsyn og et verdensomspændende netværk.

- Han er en intellektuel, som jeg respekterer, og han er en kæmpe kapacitet at have med som redaktør, siger Mads Brügger.

Foreløbig er der ni ansatte på redaktionen og tre personer på ledelsesgangen. Yderligere tre journalister begynder i løbet af sommeren, og endnu en leder - tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Kristoffer Eriksen - slutter sig til staben senere på året.

For Mads Brügger er det afgørende, at Frihedsbrevet ikke er støttet af staten. Det skal finansieres af læserne og af ejerkredsen.

Foreløbig er der penge i kassen til tre års drift.

- Man kan sagtens bedrive formidabel, kritisk journalistik, selv om man får statsstøtte. Jeg er heller ikke imod al mediestøtte.

- Jeg siger bare, at hvis man kan klare sig uden, er det jo klart at foretrække, og det bør man også tilstræbe, fordi ellers havner man i en meget skrøbelig og udsat position, siger Mads Brügger til Ritzau.

/ritzau/