Mænd over 80 år har den højeste selvmordsrate

Risikoen for selvmord stiger med alderen. Halvdelen af alle selvmord i 2015 blev begået af folk på over 55 år.

Ældre borgere har en markant højere selvmordsrate end yngre.

Mænd på 80 år eller derover havde i 2015 den højeste rate af alle på 39 selvmord pr. 100.000 borgere.

Til sammenligning havde mænd i alderen 25-49 år 16 selvmord.

Det viser nye beregninger fra Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, skriver Kristeligt Dagblad.

Risikoen for selvmord stiger i takt med alderen, og halvdelen af alle selvmord i 2015 blev begået af mennesker på 55 år eller derover, viser tal fra Dødsårsagsregistret.

Forskningsleder ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, Annette Erlangsen, har forsket specifikt i ældre og selvmord.

- Der er ikke meget opmærksomhed omkring de ældre. For andre aldersgrupper bliver der - også internationalt - iværksat flere interventioner end for ældre, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Siden 1980 er antallet af selvmord faldet med to tredjedele i Danmark - fra 1617 personer det år til 564 i 2015. For de ældste generationer begyndte faldet imidlertid først senere.

Ældre er generelt mere beslutsomme end yngre mennesker i deres selvmordshandlinger. De planlægger det over længere tid, og de bruger mere alvorlige metoder end de yngre, forklarer Annette Erlangsen.

Lige som for andre aldersgrupper er psykisk sygdom en risikofaktor, og for mennesker i pensionsalderen gælder det især depression.

Ifølge Annette Erlangsen skal samfundet blandt andet blive bedre til at opfange de tegn på depression, som en del ældre faktisk viser.

Læger skal for eksempel være opmærksomme på de atypiske symptomer på depression, som ofte ældre mænd kommer med, og huske at spørge ind til selvmordstanker.

- Fordi vi kan se, at mange af de ældre, som dør af selvmord, faktisk har være i kontakt med sundhedsvæsenet i månederne inden selvmordet, siger hun til Kristeligt Dagblad.