Prøv avisen

Mænds frihedstrang kan ende i barnløshed

Kronlogien skal være på plads, før mænd vil have børn. Uddannelse, karriere og bolig kommer først. 12 svenske og 17 danske studerende er interviewet af den danske forsker Gritt Marie Hviid Malling. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Unge mænd skal gøre op med deres frygt for, at det sjove slutter, når de bliver fædre. Børn er langt nede på ønskelisten hos mænd i tyverne, viser interviews.

Unge mænd vil gerne have familie og børn - men det skal bare ikke være lige nu.

Uddannelse, karriere og en bolig kommer først. Det samme gør den personlige frihed - at kunne rejse og i det hele taget få noget livserfaring.

Mens hidtidige undersøgelser især har haft fokus på unge kvinders syn på familie og fertilitet, så giver en ny dansk-svensk undersøgelse et mere sjældent indblik i unge mænds tanker.

29 danske og svenske mænd i 20-30-års alderen er interviewet i 2017.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ. Men den giver et praj om, hvad der spiller ind på mænds beslutning om at få børn, siger forsker Gritt Marie Hviid Malling fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

- Mændene fortæller, at der er en masse ting, som de vil nå i livet, før de får børn. De vil gerne ud at rejse, finde den rigtige partner og dyrke deres karriere, før de slår sig ned, siger hun til Ritzau.

Men omverdenens forventninger om "først uddannelse, så børn" spiller også ind.

- Det er en særlig rækkefølge, som de føler, er normal i samfundet, og derfor følger de den struktur, siger Gritt Marie Hviid Malling.

Men det kan være risikabelt at vente, for ordsproget om, at "alt godt kommer til den, der venter" holder ikke altid stik. Tværtimod ender mange mænd med aldrig at få børn, viser nyere tal fra Rockwool Fonden.

Mens mænd født fra 1940 til 1944 havde 15 procents sandsynlighed for ikke at være blevet far ved 45-års alderen, så gælder det for mellem 22 og 24 procent af mænd født fra 1950 og frem.

En drastisk stigning, som bør få unge mænd til at tænke sig om, siger Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed.

- De skal være opmærksomme på, at der kan være en sammenhæng mellem, hvordan man tilrettelægger sit liv, og om man ender med at få børn. Mange mænd siger senere, at det dummeste, de har gjort, det er ikke at få børn, siger Svend Aage Madsen.

For et liv uden børn kan ramme hårdt, især hvis man samtidig er single. Mænd uden familie lever i gennemsnit syv år kortere end andre mænd, og de har en dårligere mental sundhed.

- Der er ingen tvivl om, at det er en belastning, hvis man ingen nære relationer har. At leve et liv, der er en lang Roskilde Festival, brænder ud på et tidspunkt. En dag så er vennerne pludselig videre, og så står man tilbage på perronen, siger Svend Aage Madsen.

Han opfordrer derfor til at tale med unge mænd om, at børn ikke kun er en begrænsning, men at det også er givende at blive forældre.

- Bare tag ud i Københavns Lufthavn og se alle de mennesker, der rejser. Vi skal have gjort op med myten om, at livet slutter, når vi får børn, siger Svend Aage Madsen.

Også forsker Gritt Marie Hviid Malling opfordrer til mere information. Især mener hun, at mænd har brug for at vide, at der er en grænse for deres fertilitet.

For selv om det især er kvinder, som oplever en faldende fertilitet med alderen, så går mændene ikke ram forbi. Flere studier peger på, at mænds sædkvalitet falder efter 40-45-årsalderen.

/ritzau/