Majbritt Thorst er valgsekretær i Aalborg Hallen: Vi arbejder i demokratiets tjeneste

"Det er en mega spændende og fed dag," siger Majbritt Thorst, der er valgsekretær i Aalborg Hallen, hvor næsten 9000 danskere i går havde mulighed for at sætte deres kryds

Majbritt Thorst har arbejdet i Aalborg Kommune siden 1. september 1992. Tirsdag var hun kommunens valgsekretær i Aalborg Hallen. Foto: Privat
Majbritt Thorst har arbejdet i Aalborg Kommune siden 1. september 1992. Tirsdag var hun kommunens valgsekretær i Aalborg Hallen. Foto: Privat.

Skal der opsættes flere store og støjende vindmøller? Hvordan sikrer vi en ordentlig og værdig ældrepleje? Og er der for mange elever i klasselokalerne?

I de seneste uger har de mere end 10.000 kandidater til landets 98 kommunalbestyrelser og fem regionsråd haft rig mulighed for at gøre deres hoser grønne hos borgerne ved at diskutere alt fra varme hænder og kystbeskyttelse til cykelstier og affaldsortering.

Tirsdag er det så endelig vælgernes tur til at sætte retningen for det kommunale og regionale Danmark i de næste fire år.

Det sker blandt andet i Aalborg Hallen, hvor Majbritt Thorst, der til daglig arbejder i kommunens byggeriforvaltning, er én af tre valgsekretærer.

Hvad består dine arbejdsopgaver konkret i?

Vi starter klokken halv syv på valgstedet med at tælle de blanke stemmesedler og lægge dem på valgbordene. Når de valgtilforordnede møder ind, instruerer vi dem i dagens forløb og deres opgaver. Valgstedet er åbent fra klokken 8 til klokken 20, og i løbet af dagen holder vi øje med, at det hele glider, som det skal. Hvis der er nogen, der der har glemt deres valgkort, så udskriver vi et nyt til dem, og så guider vi folk til det rigtige sted, hvis de er mødt op på det forkerte valgsted. Klokken klokken 12 og klokken 18 indtelefonerer vi de foreløbige stemmeprocenter.

Hvad laver de valgtilforordnede?

De sidder ved valgbordene og giver folk deres stemmesedler. De sørger også for, at folk kommer rigtig ind og ud af stemmeboksene, og at sedlerne bliver lagt i de rigtige kasser. Vi skal jo både stemme til byrådet og til regionen.

Hvornår forventer du mest travlhed?

Mellem klokken 15 og 18. Ved det seneste folketingsvalg havde vi cirka 1200 mennesker igennem i timen i de mest hektiske perioder. I den periode går det over stok og sten, men ellers er det rimelig stille og roligt.

Hvordan sikrer I, at alle føler sig trygge i forhold til corona?

Valgsekretariatet har udpeget to servicepersoner, der holder øje med, at folk ikke står for tæt på hinanden i køen, at der bliver sprittet af, og at der kommer rene kuglepenne til dem, der vil have det. Vi står også klar, hvis der er nogle, der vil blive i bilen, mens de afgiver deres stemme. Vi har indkøbt masser af sprit, masker og visirer, og så sørger vi for, at der bliver gjort ordentligt rent inde i boksen hver anden time.

Så der er ikke nogle slikskåle?

Nej, det er der ikke. Det har vi aldrig haft her.

Hvordan er det at være med til at afvikle et valg?

Det er en mega-spændende og fed dag, hvor vi får lov til at arbejde i demokratiets tjeneste. Vi er en masse kommunalt ansatte, der er placeret rundt omkring på kommunens 36 valgsteder, så man føler lidt, at man er en del af noget større. Det er generelt en virkelig hyggelig dag, hvor man er sammen med mange af de valgtilforordnede, som vi kender fra tidligere valg. Det er kun på papiret, der er forskel på de tilforordnede og valgstyrerne. Vi samarbejder og hjælper hinanden med at få det hele til at glide.

Hvordan foregår det, når stemmerne skal tælles op?

Når valgstedet lukker, får vi 30 stemmeoptællere ind, og så er det vores opgave at instruere dem i, hvordan optællingen skal foregå. Vi tømmer urnerne, og så sorterer vi dem efter de to største partier og de øvrige partier. Og så holder vi øje med, om folk har noget at lave. Når nogle begynder at stå stille, så får vi dem til sortere den sidste bunke med de øvrige partier. Når byrådsstemmerne er talt op, så indtelefonerer vi dem til vores centrale valgsekretariat. Bagefter går vi i gang med listestemmerne til regionen efter samme princip. I morgen (i dag, red.) tæller vi de personlige til regionen og byrådet.

Hvornår regner du med at være færdig?

Det skulle gerne være mellem klokken 2 og 3. Men forhåbentligt før.