Malmros-fan med i Kærestesorger

Efterskolelærer Hans Wendeboe Bøcher fra Nordjylland har i mere end 20 år været fascineret af det malmroske univers

Hans Wendelboe Bøcher med et billede fra ”Kundskabens træ”, fotograferet sammen med Nils Malmros i 2004, da hjemmesiden om Malmros’ film blev etableret. – Privatfoto.
Hans Wendelboe Bøcher med et billede fra ”Kundskabens træ”, fotograferet sammen med Nils Malmros i 2004, da hjemmesiden om Malmros’ film blev etableret. – Privatfoto.

Når Nils Malmros og skuespillerne fra hans nye film, Kærestesorger, i aften går op ad den røde løber foran Imperial i København til den officielle premiere, vil en af hans mest energiske fans være blandt gæsterne. Det er efterskolelærer Hans Wendelboe Bøcher fra Horne Efterskole, som i mere end 20 år været grebet af det malmroske univers og tilmed nu også er kommet med i en Malmros-film, idet han har fået en lille rolle i Kærestesorger.

Den 35-årige Hans Wendelboe Bøcher, som underviser efterskoleelever i blandt andet dansk, kristendom og film, er i særdeleshed begejstret for Malmros-klassikeren Kundskabens træ fra 1981, der nu er med på Kulturministeriets kanonliste. Siden 2004 har han, af lyst og begejstring, drevet en hjemmeside for filmen www.kundskabenstrae.dk som i dag er anerkendt af både Nils Malmros og Nordisk Film som filmens officielle hjemmeside. Her finder man blandt andet alle de oprindelige anmeldelser, film- og lydklip, billeder, artikler og opgaver. Man kan downloade hele manuskriptet til filmen og tilmelde sig nyhedsbrevet, som jævnligt fortæller nyt fra Malmros filmunivers.

Siderne er skabt som en kærlig hilsen til instruktøren, alle medvirkende foran og bag kameraet og alle andre med hang til en af danmarkshistoriens ærligste og mest vedkommende film, forklarer Hans Wendelboe Bøcher.

... det er jo en film, der genskaber oplevelsen af skolegården, af gangene og af klasserne. Man kan virkelig smage de lugte og høre de lyde, som altid er på en skole. Filmen tegner et billede af de evige typer, man kender fra enhver klasse, men efterhånden som vi lærer den enkelte at kende og trænger ind bag facaden, ser vi alvoren og grumheden i en 12-årigs verden. Usikkerheden og mindreværdsfølelserne og den vedvarende kamp for at blive accepteret, skriver Hans Wendelboe Bøcher på hjemmesiden om Kundskabens træ, som han har set mere end 160 gange.

I Kærestesorger spiller han foruden tjener i et øltelt i en af de store slutscener den ganske lille rolle som garderobemand i jazzkælderen. Men selvom den er lille, er det en rolle, han er meget glad for og ser som pendant til den stribe af dørmænd, der bevogter syndens huler i andre Malmros-film, blandt andet 3.geren, der vogter over syndens hule i Kundskabens træ, hvor de store danser kinddans i mørke, og dørmanden på diskoteket i Skønheden og udyret.

Hans Wendelboe Bøcher fik en direkte invitation fra Nils Malmros om at være med efter et indslag i TV 2/Nord, hvor man i 2004 i anledning af Nils Malmros 60-års-fødseldag bragte et indslag om Bøchers hjemmeside.

Som afslutning spurgte journalisten, hvad min store drøm var, og jeg svarede ærligt, at det da var at komme med i en Malmros-film. Det var, inden optagelserne til Kærestesorger, der har varet i tre år, overhovedet var i gang.

steens@kristeligt-dagblad.dk