Prøv avisen

Vidne om tidligere frikirkepræst: "Man siger ikke nej til en Guds mand"

En overgrebstiltalt tidligere frikirkepræst blev af menigheden anset for at have en særlig kontakt til Gud, sagde vidner ved retsmøde torsdag. Man frygtede guddommelige konsekvenser, hvis man sagde nej til den tiltaltes tilnærmelser, lød det

Det var en form for manipulation, der tillod en tidligere frikirkepræst at styre en kvinde sidst i 20’erne i en nu lukket kirke i Silkeborg. Det fremgik af hendes vidneudsagn torsdag i Retten i Viborg. Hun husker især en episode fra 2010, hvor hun var alene med den nu 30-årige mand, der er tiltalt for at have krænket otte børn og unge seksuelt gennem en årrække.

”Vi havde et møde i forbindelse med noget lederskabstræning, hvor han spurgte mig, hvad min værste frygt var. Jeg sagde noget om slanger i et bur. Men det var ikke konkret nok, sagde han. Han troede i stedet, at min frygt drejede sig om at være nøgen, og jeg kunne så bekræfte, at det da ikke var noget, jeg lige havde lyst til,” sagde kvinden, der er gift med en af de otte personer, den tidligere frikirkepræst er tiltalt for at have krænket. Hun er ikke selv en af sagens forurettede.

”Han mente, at det med nøgenhed var den eneste konkrete frygt, jeg kunne få bugt med ved at se den i øjnene på det tidspunkt. Jeg havde ikke lyst til at tage mit tøj af, men jeg turde heller ikke gå imod ham. Man siger jo ikke en Guds mand imod, for jeg var bange for at miste min plads i kirken. Han havde sagt, at hvis man forlod kirken, var det selvforskyldt, hvis man blev ramt af ulykker og sygdom. Så ville man stå uden for Guds beskyttelse,” sagde hun.

Det var sagens syvende retsmøde, der fandt sted torsdag. Tre vidner blev afhørt, og en af afhøringerne foregik bag lukkede døre. Under de to offentlige afhøringer drejede spørgsmålene fra anklageren, Mette Møller, sig særligt om den tiltaltes religiøse autoritet. Denne er afgørende for sagen, fordi anklagemyndigheden forsøger at bevise, at den tidligere ungdomspræst har udført psykisk manipulation af menigheden. Dagens sidste vidne – en 32-årig kvinde, der tidligere var børnepræst i kirken – sagde, at den tiltalte nød høj anseelse hos de frivillige i ungdomsarbejdet.

”Vi så alle op til ham. Han var ekstremt dygtig til at tale og til at formidle. Han var karismatisk, og alle ville gerne gøre, hvad han bad om. Vi så ham som en med en særlig tilknytning til Gud. Når han bad, sagde han, at hans sjæl fløj op til Gud, og at han der kunne høre engle synge og Gud tale,” sagde hun.

Forsvarsadvokaten Anne-Mette Larsen Rahbek bad vidnerne uddybe, hvorfor de mente, at hendes klient havde givet indtryk af, at han havde en særlig forbindelse til Gud:

”Var der ikke flere af jer, der havde det forhold til tro og bøn, at man kunne komme i kontakt med Gud på den måde?” spurgte hun den 32-årige kvinde.

”Sådan et syn om at fare til himmels og høre englesang har jeg aldrig selv haft. Jeg skal ikke kunne sige, om nogen af de andre fra kirken har haft en oplevelse af at være så tæt på Gud, men det kan godt være,” sagde den 32-årige tidligere børnepræst.