Mand advarer om ulovlige ayahuasca-ophold i Danmark: Min kone er indlagt på anden måned

Det psykedeliske stof ayahuasca må hverken sælges eller indtages i Danmark. Alligevel indgår det som sakramente på retræteophold herhjemme. Et af stederne ligger nær Vejle, hvor en 68-årig kvinde i begyndelsen af oktober satte sit liv på spil

I flasken ved siden af shamanen, der ryger en pibe, er der ayahuasca. Det er fuldt ud lovligt, hvor dette billede er taget - nemlig i Lima, Peru. Reglerne er dog anderledes i Danmark. Her er stoffet ulovligt. (Arkivfoto).
I flasken ved siden af shamanen, der ryger en pibe, er der ayahuasca. Det er fuldt ud lovligt, hvor dette billede er taget - nemlig i Lima, Peru. Reglerne er dog anderledes i Danmark. Her er stoffet ulovligt. (Arkivfoto). Foto: Enrique Castro-Mendivil/Reuters/Ritzau Scanpix.

Junglejuice, the tea, la purga, C12H16N2, sjælens vin. Ayahuasca, der er et sammenkog af to planter fra Amazonas, har mange navne. Og der findes mindst lige så mange fortolkninger af bryggets effekt og fortolkninger af, om det er lovligt eller ulovligt at indtage. For at udradere alle misforståelser fra start: Det er ulovligt.

”Det fastslog Højesteret i 2018,” siger advokat Steen Petersen fra Ret & Råd Advokater, som repræsenterede et religiøst fællesskab, der dengang fik afslag på at importere og indtage ayahuasca i ceremonielle sammenhænge. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kom i 2014 frem til samme resultat i en sag fra Holland:

Stoffet er ulovligt.

Alligevel ser man, at der spredt over det danske land findes steder, som helt åbenlyst praktiserer ayahuasca-ceremonier – for eksempel i forbindelse med praktisering af den såkaldte Santo Daime-religion. Salg af stoffet og arrangementer, hvor det indtages, planlægges i åbne internet-fora. Der findes sågar et rejseselskab, Healing Rejser, hvis primære destination er det hinsides, som man ifølge rejsebureauet ankommer til ved hjælp af ayahuasca.

I begyndelsen af oktober deltog en 68-årig kvinde i en ayahuasca-ceremoni i Kollemorten nær Vejle, der var booket gennem netop Healing Rejser. Rejseselskabet skriver på sin hjemmeside, at det ”leverer et terapeutisk, autentisk, sikkert og kærligt miljø, hvor du kan opleve den dybe healing-kraft fra ayahuasca.” Det blev med kvindens liv som indsats. I dag er hun stadig indlagt på Odense Universitetshospital, men er nu ude af det kunstige koma, som lægerne lagde hende i efter indtaget af stoffet.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med kvindens ægtemand. Ifølge ham havde konen læst mange gode ting om ayahuasca på nettet, og hun var fuldstændig uvidende om, at stoffet var ulovligt, da hun indtog det. Det står der nemlig intet om på Healing Rejsers hjemmeside. Hun vidste heller ikke, hvor galt det kunne gå, fortæller han i toget på vej mod hospitalet:

”Det går langsomt fremad med min hustrus helbred. Hun kan stadig ikke spise ordentligt, men får mad intravenøst. Det er snart to måneder siden, hun blev indlagt med en katastrofalt lav saltbalance og et hul på spiserøret af at have kastet op,” fortæller han og siger efter en tænkepause:

”Det er mig en gåde, hvorfor Healing Rejser kan blive ved med at sælge ayahuasca. Politiet fortæller mig, at de har mange sager, og at man derfor lige nu kan se flere eksempler på, hvordan der handles med stoffet på nettet – uden at der bliver grebet ind.”

Den indlagte kvindes mand fortæller også, at retrætelederen, som ledte den ceremoni, hvor hans hustru blev syg, selv kørte kvinden til Vejle Sygehus – hvorfra hun siden er blevet flyttet til Odense Universitetshospital – i stedet for at ringe efter en ambulance.

”Det virker til at være ude af kontrol. Der er ingen læger til stede, der kan rådgive eller hjælpe, hvis noget går galt. Både akut fysisk og efterfølgende psykisk,” siger han.

Han er imidlertid i tvivl om, hvad der rent faktisk skete til ceremonien, og hvad der egentlig gjorde, at hans hustru blev dødeligt syg.

”Det var måske ikke selve ayahuascaen, hun blev syg af, men det ’drageblod’ (en bryg lavet på drageblodstræ, der kan virke bakteriehæmmende, red.), de indtog efterfølgende. Der kan være flere ting i det. Min kone blev opfordret til at faste en uge op til dén dag, hvor hun indtog ayahuascaen. Faste påvirker saltbalancen. Og de drak en masse vand, som igen får saltbalancen til at falde.”

Politiinspektør ved Sydøstjyllands Politi, Jesper Bøjgaard Madsen, der leder efterforskningen i sagen mod Healing Rejser, vil ikke udtale sig om, hvorfor rejseselskabet stadig udbyder retræteophold, hvor man kan prøve ayahuasca, da der er tale om en verserende sag.

Bjarne Padavaya Roursgaard, der er shaman, stifter og ejer af Healing Rejser, fortæller til Kristeligt Dagblad, at han ligeledes ikke ønsker at kommentere den igangværende sag og dermed heller ikke, hvorfor han stadig udbyder ayahuasca-ophold. Men han har samme opfattelse, som manden til den indlagte kvinde, når det kommer til, hvad der gik galt:

”Jeg tror ikke, det var ayahuascaen, men drageblodet, som man drikker, før man drikker masser af vand. Herefter kaster man op og drikker mere vand. Processen fortsætter, til mavesækken er ren. Drageblod er normalt ganske ufarligt og bruges ved flere udrensningsceremonier. Jeg har nu indset, at det ikke helt er tilfældet alligevel. Der kan ske noget,” siger Bjarne Padavaya Roursgaard.

Han fortæller desuden, at grunden til, at han selv valgte at køre kvinden på hospitalet, var, at han vurderede, det ville få hende på hospitalet hurtigere, end hvis de skulle have ventet på en ambulance. En vurdering, som sygepersonalet efterfølgende har fortalt ham var forkert.

Margit Anne Petersen, der er antropolog og lektor hos Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, forsker lige nu i, hvordan og hvorfor ayahuasca anvendes i spirituelle miljøer. Hun fortæller, at en af de mest opsigtsvækkende ting, hun har fundet ud af, er, hvordan planten menes at være intelligent:

”Mange i miljøet fortæller, at man kan gå til ayahuasca-ceremonier med ét problem, man ønsker at løse – men at planten er 'klogere' og kan give svaret på et andet og større problem, man ikke var opmærksom på. Planten omtales som vidende og intelligent, og som var den forbundet til ånder, der har større indsigt i livet end mennesker. Jeg vil kalde det intelligent beruselse,” siger Margit Anne Petersen.

Hun har kendskab til mindst fire-fem etablerede steder, hvor man kan indtage ayahuasca i en ceremoniel sammenhæng i Danmark. Hun fortæller, at man ud fra online-gruppers medlemstal kan se, at der er en stigende interesse for emnet. Hun mener dog også, at dét, som den indlagte kvinde har været ude for, er ret specielt.

”Mit indtryk er, at få har dårlige ayahuasca-oplevelser. Omvendt er det ofte sådan som rusmiddelforsker, at man taler med dem, der er villige til at tale – hvilket ofte er dem, der har haft gode oplevelser. Det er vanskeligt at få nogen til at indrømme, at det gik galt.”

Margit Anne Petersens vurdering er, at arrangørerne af ayahuasca-ceremonier generelt er ret erfarne, selvom de sjældent er sundhedsfagligt uddannet. De foretager stort set altid en risiko- og sundhedsvurdering af deltagerne, men er afhængige af, at deltagerne følger de anvisninger, de giver.

”Det er min overbevisning, at de mennesker, som lever og ånder for de her miljøer, bruger meget lang tid på at læse artikler og bøger om emnet, så de har en god idé om, hvad de laver. Det ser man ikke i noget andet stofmiljø. Derudover gør de alt, hvad de kan for at afværge ubehagelige situationer – det er min helt klare opfattelse.”

Hun forklarer, at personer, der tager ayahuasca, ofte vil ændre eller forbedre noget i sig selv. De vil forstå sig selv bedre – og den verden, de lever i. Fællesnævneren er, at der næsten altid er tale om en eller anden form for selvudvikling. Lige præcis dét element kan den indlagte kvindes mand godt sætte sig ind i.

”Jeg forstår godt, hvorfor folk hungrer efter denne her åndelige indsigt. Verden er blevet overfladisk. Og nogen tror måske, de kan få en ’dybere og livsændrende indsigt’, som shamaner jo kalder det, ved at tage ayahuasca,” siger han, inden han kommer med en klar opfordring til nysgerrige sjæle, der måtte læse med:

”Tænk jer virkelig godt om, hvis I vil prøve det her. Det er jeres eget helbred, I bringer i fare, og det kan altså gå grueligt galt.”

Den indlagte kvinde og hendes ægtefælle er anonymiserede af hensyn til den igangværende efterforskning. Deres navne er redaktionen bekendt.