Mand bag nyt borgerforslag: Stop hjemsendelsen af syriske flygtninge. Vi spiller hasard med menneskeliv

Tortur og drab er stadig en del af hverdagen i Syrien, og derfor er det helt forkert, når Danmark inddrager opholdstilladelser fra flygtninge, lyder det fra manden bag nyt borgerforslag

"Vi kan ikke acceptere, at et ressourcestærkt land som Danmark, der gerne slår andre lande oven i hovedet med menneskerettighederne, spiller hasard med menneskers liv og værdighed," siger Nicklas Størup Agerup.
"Vi kan ikke acceptere, at et ressourcestærkt land som Danmark, der gerne slår andre lande oven i hovedet med menneskerettighederne, spiller hasard med menneskers liv og værdighed," siger Nicklas Størup Agerup. .

50.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag om ”at stoppe hjemsendelsen af syriske flygtninge til farlige og usikre forhold”, der nu skal behandles af Folketinget.

Den danske beslutning om at inddrage opholdstilladelse for visse syriske flygtninge er blevet voldsomt kritiseret af blandt andet Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp. Også FN’s Flygtningehøjkommissariat har erklæret sig uenig i den danske position. De vurderer alle – modsat de danske myndigheder – at det fortsat er for farligt at sende syrere tilbage til deres hjemland.

Hvad går jeres forslag ud på?

Vi vil ændre reglerne for, hvornår danske myndigheder kan inddrage opholdstilladelsen for folk, der har fået beskyttelse i Danmark. Reglerne blev ændret i 2015, hvor man introducerede en ny form for midlertidig beskyttelse, hvor man kan inddrage opholdstilladelsen, hvis der er sket bare små ændringer i det land, man kommer fra. Vi mener, at man skal yde beskyttelse, så længe der ikke er sket fundamentale, stabile og varige ændringer i landet.

Hvorfor vil I ændre loven?

Veldokumenterede rapporter fra de mest respekterede menneskerettighedsorganer fortæller en entydig historie om et Syrien, hvor forsvindinger, fængslinger, voldtægter, tortur og drab er meget udbredt. Det er hele paletten af de allermest forfærdelige overskridelser af menneskerettighederne, man kan forestille sig, og det er staten, der står bag det. Vi kan ikke acceptere, at et ressourcestærkt land som Danmark, der gerne slår andre lande oven i hovedet med menneskerettighederne, spiller hasard med menneskers liv og værdighed.

Danske myndigheder har vurderet, at det er sikkert at vende tilbage til visse områder i Syrien. Stoler I ikke på dem?

Der er blevet sået masser af tvivl om det kildemateriale, som danske myndigheder benytter. Der er for eksempel ikke sammenhæng mellem, hvad det europæiske flygtningeagentur og de danske myndigheder kommer frem til. Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen bruger kun de elementer, der passer ind i de afgørelser, de gerne vil have, så hvis det var mig, der var myndighed, så ville jeg nok kigge lidt bredere i data og være mere kritisk. Men myndighederne administrerer grundlæggende efter den lovgivning, som Folketinget har vedtaget. Det er loven, vi vil ændre.

Hvordan skal det se ud i Syrien, før man kan sende flygtninge hjem med god samvittighed?

Man skal ikke nødvendigvis have adgang til uddannelse og sundhed på niveau med Danmark. Men regeringen skal kunne beskytte alle landets borgere. Du skal ikke frygte for dit eget, din families og dine venners liv.

Der skal gå en periode, hvor der ikke er vidnesbyrd om voldtægter, torturkamre og folk, der forsvinder, før vi har tiltro til, at de syriske myndigheder kan yde beskyttelse til deres egne borgere.

Hvad tænker du om de politikere, der ender med at stemme nej til forslaget?

Den stramme udlændingepolitik har bred folkelig opbakning, men det virker som om, at politikerne er så opsatte på at fremstå stramme, at de er villige til at gå på kompromis med nogle af de værdier, vi ellers er stolte af at have bygget vores land på. For eksempel menneskerettigheder og beskyttelse af minoriteter.

Hvordan blev du selv engageret i spørgsmålet om flygtninges rettigheder?

Jeg var i Syrien før krigen begyndte, jeg var Syrien under krigen i 2019, og jeg har rådgivet syrere på danske asylcentre. Det, de flygter fra, er reelt og helt inden for skiven af, hvad konventionerne handler om. At der ikke har været et større ramaskrig på baggrud af den her sag har gjort, at jeg sammen med de andre medstillere har sagt: ”Det kan ikke være rigtigt. Det her kan ikke ske i vores navn.”