Mand med bue og pil dræber fem i Norge, WHO forsøger igen at finde coronaens åsted, og skam plager mange psykisk sårbare unge

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Norsk politi fortæller om angreb i Kongsberg onsdag aften, WHO vil prøve at finde ud af, hvor corona opstod, og unge psykisk syge føler meget skam.
Norsk politi fortæller om angreb i Kongsberg onsdag aften, WHO vil prøve at finde ud af, hvor corona opstod, og unge psykisk syge føler meget skam. . Foto: Ntb/Reuters/Ritzau Scanpix Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

 Kære læser

I dag er et godmorgen ikke særligt passende, for det er snarere en dyster morgen, som især vores broderfolk i Norge er vågnet op til. Her er fem personer blevet dræbt og to alvorligt såret under et angreb i aftes i Kongsberg sydvest for Oslo. Onsdag 18.30 fik norsk politi de første opkald om, at en person skød efter tilfældige folk med bue og pil blandt andet i et supermarked. Norsk politik har anholdt og sigtet en 37-årig mand, som har dansk statsborgerskab og er bosat i Kongsberg. Ifølge mandens advokat, Fredrik Neumann, samarbejder manden med politiet og har nu også erkendt forholdene i sigtelsen, skriver norske VG og TV 2 Norge.

”Det siger sig selv, at dette er en meget alvorlig og omfattende situation, og den sætter naturligvis sit præg på Kongsberg og de personer, som bor her, ” siger politichef i Sør-Øst politidistrikt Øyvind Aas i en pressemeddelelse. Politiet kender endnu ikke motivet for angrebet.

"Hændelsen ryster os. Meldingerne er grufulde. Vores tanker går til dem, som er ramt af dette og deres nærmeste,” siger Norges statsminister Erna Solberg ved en pressemøde onsdag aften ifølge VG.

WHO forsøger igen at finde årsag til corona

Morgensamling er hermed i gang og ser også på et andet opklaringsarbejde i forbindelse med historien om en dræber, der har ramt hele verden. Coronavirus smitter stadig, her snart to år efter den blev opdaget. Nu vil Verdenssundhedsorganisationen, WHO, igen forsøge at grave sig frem til virussens oprindelse, inden den blev til en pandemi. I februar sendte WHO forskere til Kina, og nu skal en ny gruppe gøre forsøget. Det oplyser organisationen onsdag ifølge Ritzau. WHO's krisechef, Mike Ryan, siger, at det nye panel af forskere ”kan være vores sidste chance for at fastslå oprindelsen af coronavirusset, der har fået hele verden til at gå i stå”.

Skam plager mange psykisk sårbare unge

Sygdom kan ramme alle, og det er der ingen skam i. Men det mener især unge, der lever med psykisk sygdom, at det er. De er flove og skjuler deres sygdom og dårlige mentale trivsel, de føler sig forkerte, ensomme og ligefrem defekte. Det forklarer de i en undersøgelse ifølge Politiken, der har talt med organisationer, der henviser til ny data og en kampagne om psykisk sårbarhed, som Sind Ungdom lancerede i august. Her opfordrede de psykisk sårbare unge til at sende korte beskeder ind om deres tanker. 220 har ind til videre givet et svar, og omkring hver tredje vurderes at handle om skam.

”Der går en understrøm af skam igennem mange beskeder (...) Folk skriver, at det er pinligt at have det dårligt," siger Nanna Lynggaard, udviklingskonsulent i Sind Ungdom, til Politiken. Hun mener, at en årsag kan være de glansbilleder, andre viser frem på sociale medier.

Læger: Børn skal ikke skifte juridisk køn

Det kan også være svært for unge at føle sig forkert i den kop, de er født i. Derfor vil politikerne komme dem til hjælp i spørgsmålet om at nedsætte aldersgrænsen for juridisk kønsskifte fra de nuværende 18 år - det samme mener nu et flertal i Det Etiske Råd. Men et flertal af læger er uenige i det etiske spørgsmål. I en ny rundspørge, som Kristeligt Dagblad har foretaget blandt 127 læger, giver et markant flertal på 74 procent udtryk for, at det er uhensigtsmæssigt, hvis juridisk kønsskifte tillades for børn. Kristeligt Dagblad er på lederplads enig i lægernes vurdering, kan man læse i dagens avis.

TV 2 afslører omrejsende omskærere i Danmark

I et andet etisk spørgsmål kastes der nu lys over en ulovlig praksis. TV 2 afslører nemlig i en ny dokumentar, hvordan omrejsende mænd også omskærer drenge i Danmark på ulovlig og uhygiejnisk vis. I dokumentaren, der vises i aften, får TV 2's journalist kontakt til to mænd, der begge siger, at de udfører de ulovlige omskæringer. Den ene bor i Sverige og den anden i Tyskland. Danske læger, der har set dokumentaren, er rystede over de forhold, som de ulovlige omskæringer sker under. Det er lovligt at foretage rituelle omskæringer af drenge i Danmark, det skal dog foregår på en privat lægeklinik eller i hjemmet med en læge til stede, som skal tage ansvaret for operationen. Hvert år bliver omkring 2000 drenge rituelt omskåret i Danmark.

Konference kalder til handling mod antisemitisme

Der er mange holdninger til omskæring af jødiske og muslimske drenge, og de bliver også luftet på sociale medier - sommetider i en så hadsk tone, at det kan opfattes som antisemitiske. Antisemitisme på sociale medier er netop på dagsordenen på en stor antisemitisme-konference i Malmø. Allerede i sin åbningstale onsdag lagde Sveriges statsminister, Stefan Löfven, op til, at konferencen ikke kun er arrangeret for at mindes holocaust, men også til at bekæmpe antisemitisme i dag og tage konkrete skridt i den sammenhæng. Den israelske minister for jøder uden for Israel, Nachman Shai, siger til Kristeligt Dagblad, hvor vigtig konferencen er og nævner både debat om lovgivning mod omskæring og sociale medier.

Star Trek-kaptajn bliver ældste menneske i rummet

Morgensamling er nået til vejs ende med en historie om skuespilleren William Shatner, der er kommet højt til vejrs. Meget højt endda. Den 90-årige skuespiller er især kendt for sin rolle som kaptajn Kirk i ”Star Trek”-filmene, der foregår langt ude i rummet, og nu er hans drøm om at komme derud i virkeligheden blevet en realitet. Shatner var ifølge Reuters om bord på rumskibet "New Shepard", der lettede fra udkanten af byen Van Horn i det vestlige Texas onsdag eftermiddag dansk tid. Raketten bragte fire mennesker om bord op i en højde af omkring 106 kilometer over Jordens overflade og dermed ud i rummet. Her oplevede de flere minutters vægtløshed. Dermed er William Shatner det hidtil ældste menneske, der har foretaget en rumrejse. Tilbage på jorden var den 90-årige canadiske skuespiller rørt til tårer og sagde ifølge Reuters: ”Jeg er så fuld af følelser omkring det, der lige skete. Det er helt ekstraordinært.”

Shatner i rummet i vægtløs tilstand.
Shatner i rummet i vægtløs tilstand. Foto: Blue Origin/Reuters/Ritzau Scanpix

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.