Manden bag Friland: Jeg går mere op i høns end i frygt

Steen Møller, der står bag de bæredygtige byggeprojekter Friland og Grobund på Djursland, opfordrer til at bruge coronatiden som en tænkepause

Den tidligere konvention­elle landmand Steen Møller (født 1958) står bag Friland, som er en økolandsby, hvor husene bliver bygget af natur- og genbrugsmaterialer. Steen Møller er også idémanden bag Grobund, et bæredygtigt lokalsamfund i Ebeltoft, hvor visionen er, at borgerne lever gældsfrit og affaldsfrit, og husene ikke er tilkoblet det almene netværk til strøm, varme og kloak. – Foto: Frida Gregersen.
Den tidligere konvention­elle landmand Steen Møller (født 1958) står bag Friland, som er en økolandsby, hvor husene bliver bygget af natur- og genbrugsmaterialer. Steen Møller er også idémanden bag Grobund, et bæredygtigt lokalsamfund i Ebeltoft, hvor visionen er, at borgerne lever gældsfrit og affaldsfrit, og husene ikke er tilkoblet det almene netværk til strøm, varme og kloak. – Foto: Frida Gregersen.

Kristeligt Dagblad taler i artikelserien ”Mit forandrede liv” med markante danskere om, hvordan nedlukningen berører deres hverdag. De næste artikler kan lande direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig her.

Hvad er det værste ved denne tid?

Corona er klart en meget alvorlig virus, men jeg oplever, at der er blevet skabt en frygt, som er et større problem end selve sygdommen. Som jeg ser det, bruger politikerne frygten til at omgå lovgivning – for eksempel med minkene. Jeg synes, det er grænseoverskridende på alle mulige leder og kanter, at vi skal finde os i at blive behandlet som umælende kvæg. En anden konsekvens af frygten er de grænser og den mistillid, der opstår imellem os. Vi bliver nødt til at se på det større perspektiv i det her, for corona er slet ikke det største problem i verden – klimakrisen og fertilitetskrisen er langt større problemer.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Jeg har aldrig haft det så roligt som nu. Og så har jeg haft bedre tid til at læse, end jeg plejer. Lige nu læser jeg en bog af sociologen Zygmunt Bauman. Derudover har min kæreste og jeg besluttet os for at få høns. Det glæder jeg mig virkelig til!

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig

”Grænseløshedens kultur” af Gregers Andersen inspirerede mig virkelig! Bogen problematiserer, at der ikke er nogen, der sætter spørgsmålstegn ved vores rationelle tilgang til tilværelsen. Men hvad er det, det gør ved os som mennesker, at vi accelererer enhver proces, der kan accelereres? Hele vores rationalitetstilgang er baseret på kampen mod naturen. Vi udrydder, hvad der passer os, og producerer, hvad der passer os: Hvad skal vi med insekter, hvis vi ikke kan tjene penge på dem? Når man kobler nyttetankegangen med økonomi, så går det fuldstændigt ud af proportion, for vi ender med at ødelægge vores luft, madjord – vores levevilkår.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Det, jeg tænker på i stedet for vacciner, er mit immunforsvar. Min morgenmad består nu af en smoothie med årstidens frugt og grønt, og så tager jeg en teskefuld af en blanding af ingefær, gurkemeje og citron. Faktisk holder den teskefuld mit herpes nede. Der bliver nødt til at komme mere fokus på vigtigheden af, hvad vi spiser, for det hænger sammen med vores immunforsvar – vores modstandskraft. Og som regel er den mad, vi køber i supermarkedet så forarbejdet, at der ikke er nogen vitaminer tilbage, som vi jo har brug for.

Hvad er det bedste råd, du vil give til andre til at komme igennem coronatiden?

Hvis man har muligheden for det – få høns. I det hele taget vil jeg råde alle til at tænke over, hvordan man kan komme i en retning af et samarbejde med naturen. Og så synes jeg, at folk skal gøre sig gældfrie. De sidder i gældsfængsel hele banden og har dermed mistet friheden til at tage beslutninger. Jeg sidder her med en husleje med varme og el og det hele på 15.000 kroner om året. Så jeg vil råde folk til at bruge den her tid på at tænke over, hvad det er, man vil bruge sin indkomst på. Skal vi bare forbruge noget mere? Nej, få styr på dit forbrug og din økonomi – det er igennem gældsfrihed, at man har tid og rum til livet.