For mange begynder julen, når de ankommer til banegården

Der bliver rift om pladserne i landets tog i juledagene, hvor DSB kan melde om en stigning på 20-30 procents belægning. Men folk skal nok komme hjem til jul, siger informationschef Tony Bispeskov

Informationschef i DSB Tony Bispeskov plejer selv at være til stede på Københavns Hovedbanegård, når togtrafikken på de store rejsedage i julen skal afvikles.
Informationschef i DSB Tony Bispeskov plejer selv at være til stede på Københavns Hovedbanegård, når togtrafikken på de store rejsedage i julen skal afvikles. Foto: Klaus Holsting.

Hvor mange flere mennesker bruger DSB i juledagene?

Det specielle ved juletrafikken er, at der ikke antalsmæssigt er flere mennesker end normalt, som er ude at rejse. Til hverdag fylder pendlertrafikken virkelig meget. De er der ikke. Men kendetegnende for juletrafikken er, at man rejser på en bestemt måde. Specielt fra øst mod vest i udrejsedagene til og med den 24. december og fra vest mod øst i hjemrejsedagene. Togene på tværs af landet er godt fyldte. Og i år ser det i den grad ud til at være tilfældet, for vi ligger 20-30 procent højere end i 2019, der som følge af corona er det seneste normale år. Jeg anbefaler, at man køber en pladsbillet nu, hvis man skal rejse i juledagene.

Hvilke rejsestrækninger er mest belastede?

København-Odense er i udrejsedagene den mest belagte strækning efterfulgt af København-Aarhus. Folk skal jo hjem igen, så i hjemrejsedagene er det derfor Odense-København efterfulgt af Aarhus-København.

Hvilke konkrete tiltag gør I for at få juletrafikken til at glide?

Vi har omkring 100 afgange om dagen henover Storebælt, cirka 50 i hver retning. Vi gør altid alt, hvad vi kan for at optimere, så der er togsæt til de kunder, vi ved, kommer. I juledagene bliver vi hjulpet af, at langt de fleste bestiller en pladsbillet. Det er ikke nødvendigvis tilfældet til hverdag. Vi har derfor et meget præcist billede af rejsebehovet, så vi kan koble ekstra togsæt på. I sidste øjeblik kan vi også finde på at indsætte ekstra afgange, hvis det er nødvendigt.

Hvornår på året går I i gang med at planlægge juletrafikken?

Et par måneder inden juletrafikken skal afvikles, bliver billetterne udbudt til salg. Allerede der er en del af arbejdet for længst gjort. Hvis vi i løbet af den periode kan se, at der er ændringer i forhold til tidligere, har vi mulighed for at justere. På de store stationer – København, Aarhus, Odense, Fredericia – har vi nogle forskellige initiativer med noget julemusik, julemænd og uddeling af overskudsmad. Det er der selvfølgelig også noget planlægning i, som har stået på nogle måneder i forvejen.

Hvordan plejer passagererne at håndtere julerejsen? Er de stressede og forjagede, eller tager de den med ro, selv hvis der er forsinkelser?

Jeg har igennem mange år været på Københavns Hovedbanegård i juledagene. Passagererne tager det helt stille og roligt. En del af det handler om, at når man har en pladsbillet, så ved man, at der venter en plads. Så handler det mere om at få styr på for eksempel pakker og børn, og hvad man ellers har med. Det har de fleste heldigvis fået styr på, når de stiger på toget. For mange af dem, jeg har talt med, begynder julen i det øjeblik, at de ankommer til banegården. Nu har de overstået deres indkøb, og nu tager DSB sig af at køre dem hjem til jul.

Kan I garantere, at alle er nået frem, når det den 24. december er tid til at sætte sig til bords?

Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan, og jeg ville elske at kunne give en uforbeholden garanti. Vi har tidligere haft nogle situationer, alt fra bombetrusler til særligt stridbart vejr, som vi ikke kan kontrollere. Det sidste kan betyde, at billister i stort antal pludselig vælger at tage toget. Men man skal ikke gå og være bekymret, og vi skal nok hjælpe, også under særlige omstændigheder.

Hvor og hvordan skal du selv holde jul?   

Jeg har en datter, som har fødselsdag juleaften. I år fylder hun 18 år. Vi holder jul i København på en dag, der er delt mellem fødselsdag den første halvdel af dagen og jul den anden. Så det er en særlig dag for mig og min familie, ikke mindst min datter.