Prøv avisen

Mange udenlandske hjemløse er i Danmark i over et år

De udenlandske hjemløse er fortrinsvis unge østeuropæiske mænd på jagt efter et arbejde, viser rapport.

Hundredvis af udenlandske hjemløse befinder sig over et år i København. Og de hjemløse er fortrinsvis unge østeuropæiske mænd. Det skriver Avisen.dk.

Oplysninger kommer frem i en ny rapport, der giver et indblik i, hvor mange udenlandske hjemløse der egentlig er, og hvad deres baggrund er.

Rapporten er lavet af Kirkens Korshærs kontaktsted for udlændinge, Kompasset, der ligger i Københavns Nordvestkvarter.

Den viser, at der fra 2013 til 2016 var 1669 forskellige udenlandske hjemløse i Kompassets lokaler.

Rapporten er en af meget få kilder, der kan fortælle, hvor mange udenlandske hjemløse der opholder sig i Danmark.

Seniorforsker Lars Benjaminsen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, fortæller, at det er svært at få det fulde overblik, da der er meget stor udskiftning blandt de udenlandske hjemløse.

- Det er en mere flygtig gruppe hjemløse. De kommer hertil og rejser tilbage igen løbende. De er heller ikke registrerede i landet og har ikke noget cpr-nummer. Derfor er de ikke kendt af systemet på samme måde, siger Lars Benjaminsen til Avisen.dk.

Det er typisk unge mænd, der tager turen til Danmark. 91 procent af brugerne hos Kompasset mellem 2013 og 2016 var mænd, og heraf var næsten 60 procent af dem mellem 21 og 40 år.

64 procent af Kompassets brugere stammer fra andre EU-lande. Mange kommer fra østeuropæiske lande som Rumænien, Polen og Bulgarien.

En anden stor gruppe af EU-borgere stammer fra Italien, Spanien og Portugal og er især mennesker med afrikansk baggrund, der har fået statsborgerskab i det pågældende land.

Afrikanere og andre med opholdstilladelse i et andet EU-land udgør 23 procent af Kompassets brugere.

Til sidst er der en restgruppe på 13 procent bestående af personer med "ukendt statsborgerskab", asylansøgere og personer fra tredjeverdenslande uden opholdstilladelse i et andet EU-land.