Markant fald i aborter blandt teenagere

I Danmark, Norge og Sverige har man oplevet et dyk i antallet af aborter blandt de helt unge. Særligt i Danmark og Norge har faldet været markant siden 2008

Skal man se på, hvad der er sket på området de seneste godt fem år, så har kommuner og skoler fået større fokus på sundhed og seksualundervisning. I dag prioriteres seksualundervisning højere, og der er kommet meget gratis materiale som følge af den tilbagevendende undervisningsindsats for unge i uge seks, forklarer chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen om udviklingen.
Skal man se på, hvad der er sket på området de seneste godt fem år, så har kommuner og skoler fået større fokus på sundhed og seksualundervisning. I dag prioriteres seksualundervisning højere, og der er kommet meget gratis materiale som følge af den tilbagevendende undervisningsindsats for unge i uge seks, forklarer chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen om udviklingen.

En uheldig udvikling i antallet af aborter blandt teenagepiger i Norden lader til at være stoppet. I både Sverige, Norge og Danmark steg antallet af aborter blandt 15- til 19-årige piger fra midten af 2000'erne, men siden 2008 er udviklingen vendt.

I Danmark blev der udført 18 aborter pr. 1000 piger mellem 15 og 19 i 2008, mens det i 2014 var 12. Samme tendens gør sig gældende i nabolandene, her i særlig grad i Norge, hvis udvikling minder overraskende meget om den danske, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø. I Norge steg antallet af aborter blandt de helt unge til næsten 18 aborter pr. 1000 piger i 2008, hvorefter det er faldet til knap 10 i 2014.

I Sverige har udviklingen i antallet af aborter været mere svingende, men de seneste tal viser også et fald i antallet af aborter blandt de 15- til 19-årige siden 2008.

Noget kunne altså tyde på en ny sundhedskultur i både Danmark og dets nabolande, hvor der er kommet mere fokus på sikker sex grundet et større fokus på sundhed og på at passe på sig selv, siger Niels Sandø og tilføjer, at det faldende antal aborter herhjemme hverken skyldes en stigning i brugen af p-piller eller nødprævention. I stedet ser han udviklingen som et udtryk for, at den række af indsatser, der finder sted blandt de unge rundt i landet, er slået mere igennem.

”Skal man se på, hvad der er sket på området de seneste godt fem år, så har kommuner og skoler fået større fokus på sundhed og seksualundervisning. I dag prioriteres seksualundervisning højere, og der er kommet meget gratis materiale som følge af den tilbagevendende undervisningsindsats for unge i uge seks.”

En anden forklaring kan være, at unge i dag er blevet mere påpasselige, siger psykiater Birgit Petersson, som i mange år har beskæftiget sig med kvindeforskning.

”De har et mindre alkoholforbrug, er blevet mere målrettede og bevidste om, hvad de vil med tilværelsen og på mange måder bare mere ordentlige. Derudover kan faldet i seksuelt overførte sygdomme tyde på, at unge i dag oftere bruger kondom,” siger hun og tilføjer, at hun dog også har iagttaget en anden tendens blandt unge i dag, der kunne spille ind.

”Jeg har i de senere år fået flere og flere unge i privat praksis, som slet ikke har haft kærester. Det er ikke videnskabeligt bevist, men i 40 år har jeg fulgt mange unge, og tendensen har været virkelig påfaldende. Noget tyder på, at der er sket noget med vores seksuelle adfærd, og at vi har en generation af mindre seksuelt aktive unge. Det gælder både mænd og kvinder, som langt op i 20'erne fortsat er jomfruer. Ved dem, jeg sidder med, skyldes det typisk generthed, usikkerhed, eller at de hellere vil fokusere på at sikre sig en fornuftig fremtid.”

Ifølge lektor og ungdomsforsker på DPU ved Aarhus Universitet Jens Christian Nielsen har unge i dag mere fokus på at fremstå som nogle, der har styr på deres liv og ikke laver fejl.

”Særligt unge piger er i dag mere opmærksomme på at vise, at de er i stand til at håndtere deres eget liv. I ungdomslivet er der kommet et større fokus på, hvad der er godt og ikke er godt, og det har gjort unge mere nervøse for at træde ved siden af. Dette kan være med til at gøre dem mere påpasselige, også når det kommer til sex.”

National chef i Sex & Samfund Marianne Lomholt glæder sig over, at den nuværende indsats lader til at virke.

”Hver ny generation skal lære at bruge og håndtere prævention og kende deres egen krop og egne grænser og rettigheder. Det er et langt sejt træk, og derfor er det godt at se, at den model, vi har bygget op i dag, virker.”

Det samlede antal aborter i 2014 var 15.097, hvilket er det næstlaveste antal, siden den fri abort blev indført i 1973.