Markant flere kvindelige forfattere på vej

Blandt landets helt unge forfattere er langt de fleste kvinder. For den moderne måde at skrive på er langt mere kvindelig end mandlig, mener litteraturforskere, som forudser et mere mangfoldigt bogudvalg de kommende år

Kvinder har altid været lige så skrivelystne som mænd, men har ikke haft samme muligheder for at folde deres talent ud, mener kultursociologen Lisbeth Worsøe-Schmidt.
Kvinder har altid været lige så skrivelystne som mænd, men har ikke haft samme muligheder for at folde deres talent ud, mener kultursociologen Lisbeth Worsøe-Schmidt. Foto: .

En historisk mandlig dominans af forfatterfaget er på vej til at blive brudt. Overalt i landet er der således klart flest kvinder blandt de helt unge forfattere, som deltager i skrivekurser og forfatterskoler eller sender manuskripter ind til forlagene.

Det samme er tilfældet i forfatterfællesskaber på internettet såsom movellas.com. Her klikker 12.000-15.000 unge sig hver dag ind for at præsentere deres nye bog eller læse og kommentere andres. Ni ud af ti er kvinder, fortæller sidens stifter, Joram Felbert.

LÆS OGSÅ: Anmeldernes forfatter-darling fylder rundt

En af de afgørende forklaringer er, at måden at være forfatter på har forandret sig væsentligt, særligt siden udbredelsen af internettet, forklarer kultursociolog Lisbeth Worsøe-Schmidt fra Det Informationsvidenskabelige Akademi.

Fra at være et lidt ensomt soloprojekt er det i dag blevet en åben proces, hvor man ofte inddrager mange andre blandt andet gennem skrivefællesskaber. Og det tiltaler kvinder mere end mænd. Samtidig har kvinder et historisk efterslæb at indhente. Så sent som i 1975 var tre ud af fire forfattere stadig mænd.

På den baggrund kan det ikke undre, at kvinderne nu udjævner den skævhed. Kvinder har altid været lige så skrivelystne som mænd, men har ikke haft samme muligheder for at folde deres talent ud, siger hun.

Også Anne-Marie Mai, professor i dansk litteratur på Syddansk Universitet, ser udviklingen som naturlig og som en del af de ændrede kønsroller og normer, der bryder igennem på mange fronter i disse år.

Hun forudser et langt mere sammensat og mangfoldigt udbud af bøger de kommende år, hvis de unge kvindelige forfattere faktisk slår igennem.

LÆS OGSÅ: Sara Blædel i fint selskab

Det er stadig i høj grad mænd, der dominerer det professionelle lag af litteraturen gennem undervisning, forskning og anmeldelser. Jeg er jo selv den første kvindelige professor i dansk litteratur, og det blev jeg først i 1999. Mændene er derfor afgørende for, om kvinderne nu får den placering, de har været berettiget til længe. Men meget tyder på, at kønsfordelingen også her er ved at ændre sig, siger hun.

Spørgsmålet er så, hvad udviklingen betyder for, hvilken type bøger vi kan læse i fremtiden.

For der findes intet belæg for, at der skulle være væsensforskel mellem mænd og kvinder i den store kunst, påpeger Lisbeth Worsøe-Schmidt.

Men i den mindre litterære og mere underholdende afdeling, hvor forfatterne i højere grad skriver ud fra egne erfaringer, kan man sagtens forestille sig, at bøgerne får et mere kvindeligt præg, siger hun.

LÆS OGSÅ: Giv en forfatter i julegave

Der findes jo desværre en stor gruppe drenge, der melder sig ud af samfundet og hverken får uddannelse eller arbejde. For nogle af dem kan litteraturen være et lyspunkt, og her kan man forestille sig, at de får færre bøger, som henvender sig til dem, fordi eksempelvis krimierne bliver stadig mere kvindelige, siger Lisbeth Worsøe-Schmidt.

Anne-Marie Mai ser dog mest af alt en styrke i, at grænserne for, hvad der kan skrives om, bliver udvidet med den nye generation af kvindelige forfattere:

Vi ser allerede nu en tendens til, at kvinder skriver mere om mænds følelsesliv og mænd om kvinders. Simpelthen fordi vores liv i dag hænger meget tættere sammen end tidligere. Det åbner de litterære muligheder endnu mere, og den tendens vil blive yderligere styrket nu, siger hun.