Marken er mejet, og landmændene kan ikke få armene ned

I takt med sensommerens varme har landmænd på tværs af Danmark fået godt gang i mejetærskerne. Det tørre augustvejr giver optimale betingelser for høsten, som også tegner godt, lyder det fra en række landmænd.

En mejetærsker er tidligere på ugen igang med at høste i det tørre vejr og i en stor støvsky nær Nørholm i Himmerland. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
En mejetærsker er tidligere på ugen igang med at høste i det tørre vejr og i en stor støvsky nær Nørholm i Himmerland. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

”Gyldne farver og sensommerbrise, fylder hjertet med vemodig musik.” Sådan lyder det i Kirsten og Finn Jørgensens melankolske ”Sensommervise” fra 1982.

Det er imidlertid ikke vemodig musik, der lige nu strømmer ud af højttalerne hos de danske landmænd. For med de seneste ugers varme tegner det til at blive en særdeles god høst i år.

En af de landmænd, som vil huske tilbage på høsten 2020 som en glædens tid, er 62-årige Morten Birkely Ottendal fra Bovense på Østfyn.

”Det er meget sjældent, at det er gået så nemt med at høste, som det har gjort i år,” fortæller han og understreger, at landmændene kan takke det varme vejr for høstbelejligheden.

”Det er blevet så tørt og fint i de høje temperaturer.”

En oplevelse, som Morten Birkely Ottendal ikke er alene om. Sådan siger Troels Toft, der er sektordirektør hos landmændenes erhvervsorganisation, Landbrug og Fødevarer.

”Arbejdsmæssigt har det været en dejlig, nem høst for landmændene, fordi vejret har været så tørt. Maskinernes kapacitet har været større og sliddet en del mindre. Så effektiviteten i år er langt, langt bedre, end vi nærmest nogensinde har set.”

Sektordirektøren understreger dog, at der endnu er tale om grove observationer, da man flere steder i landet, blandt andet i Vest- og Nordjylland, stadig er i gang med at høste.

”Arbejdsmæssigt har vi i allerhøjeste grad haft en ganske fornuftig høst. Hvad angår udbyttet, er det altid spændende at følge. Der går stadig en små tre uger, inden vi kan sige noget med sikkerhed, men indtil videre ser det ikke så tosset ud.”

Morten Agger fra Lemvig er en af de landmænd, der stadig må svede i mejetærskerens førerhus. Han er knap halvvejs med høsten på sit 300 hektar store landbrug i det nordlige Vestjylland, men er allerede nu tilfreds med udsigterne.

”Generelt set har 2020 været et nemt år for landmænd. Vi klager tit over, at der både er det ene og det andet, men vi havde et ekstremt nemt forår med godt vejr, og så har vi haft en god nedbørsmængde henover sommeren, så der er ingen grund til at være andet end glad.”

I efteråret 2019 så det ellers sløjt ud for den kommende sommers afgrødehøst.

”Sidste efterår og vinter fik vi mere vand, end vi har fået i mange år. Der blev vi bekymrede for vintersædsafgrøderne, fordi flere landmænd rapporterede, at afgrøderne stod på marken og rådnede. Heldigvis var foråret med os, og vi havde en meget tør april, der endte med en del regnbyger, så tingene endte med at flaske sig,” forklarer Troels Toft.

Selvom flere stadig mangler at meje de sidste marker, peger sektordirektøren på en helt specifik landsdækkende tendens.

”Det der med, at du kan begynde i den ene ende af marken og slutte i den anden, som du havde planlagt det i dine vildeste drømme, gør en kæmpe forskel. I almindeligt dansk høstvejr bliver man ofte irriteret af byger og må af den grund køre frem og tilbage mellem spredte marker og ejendomme. Det er landmændene fuldstændig sluppet for i år.”

46-årige Erik Rasmussen, der driver landbrug i Rønnede på Sydsjælland, oplever samme tendens. Ifølge ham selv kan han ikke få armene ned over årets høst.

”Man har kun et forsøg i det her hverv – vi sår kun én gang, og vi høster kun én gang. I år er både kvaliteten og udbyttet rigtig, rigtig flot.”