Mattias Tesfaye har ført pennen på den socialdemokratiske udlændingepolitik, der nu skal følges til dørs

Den nye udlændinge- og integrationsminister har været med til at afslutte de værdipolitiske fløjkrige i Socialdemokratiet. Spørgsmålet er nu, om han formår at holde kursen som minister

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) overtog i går ministeriet efter Inger Støjberg (V). –
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) overtog i går ministeriet efter Inger Støjberg (V). – . Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Den er blevet beskyldt for meget, den udlændingepolitiske højredrejning, som Socialdemokratiet under Mette Frederiksens ledelse har taget. For at være en kynisk og taktisk manøvre, der skal lure DF-vælgere tilbage til rød blok. For at være politisk utugt med et værdisæt, der ligger langt fra Socialdemokratiets rødder.

Men hvis der er én person, som har formået at lukke for netop den flanke af kritik, er det Mattias Tesfaye (S), den uddannede murer, der i går overtog posten som udlændinge- og integrationsminister og gjorde en ende på Inger Støjbergs (V) fire år på posten.

Sådan lyder det samstemmende fra de kommentatorer og den S-borgmester, der sætter ord på en af de mere prominente ministre i Mette Frederiksens nye S-regering.

”Socialdemokratiet har været igennem en udlændingepolitisk trediveårskrig, men Mattias Tesfaye er en af dem, der har været med til at afslutte den. Han har formået at gøre partiets linje på området til et forsvar for velfærdsstaten, de ufaglærte arbejdere og dem, der bor i almene boligbyggerier. En stram udlændingepolitik er ikke så farlig, hvis den bliver et forsvar for de grupper, som S historisk set har repræsenteret,” siger Lars Olsen, journalist og forfatter med et stort kendskab til Socialdemokratiet.

Han er en af flere, der peger på bogen ”Velkommen Mustafa” som en nøgle til at forstå den nye udlændinge- og integrationsminister.

I bogen fra 2017 beskriver Mattias Tesfaye 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik og viser, at partiets indvandrerskeptiske linje under Mette Frederiksen ikke nødvendigvis er et nybrud. Det er snarere en tilbagevenden til det socialdemokratiske udgangspunkt, som det så ud i 1960’erne.

”Det er en enorm styrke for Socialdemokratiet, at Mattias Tesfaye har knyttet den stramme udlændingepolitik til partiets ideologi og historie. Det er også en af grundene til, at han fandt balancen på den ellers svære post som udlændinge- og integrationsordfører,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, med henvisning til Mattias Tesfayes ordførerskaber, da Socialdemokratiet var i opposition.

På den måde har Mattias Tesfaye været med til at sammenvæve en politisk fortælling, der passer godt til Mette Frederiksens udgave af Socialdemokratiet. Havde partiet lagt stemmer til ghettopakken, strammere ægtefælle-sammenføringsregler, tildækningsforbud og paradigmeskiftet uden Mattias Tesfaye? Med al sandsynlighed ja. Men næppe med samme troværdighed.

Eller som Steen Christiansen, S- borgmester i Mattias Tesfayes bopælskommune, Albertslund, siger:

”Nok er Mattias en høj mand, men han er i øjenhøjde med folk. Han er rundet af Vestegnen, almene boliger og klare værdier, og så kan han tale om integrationsproblemer på en måde, som helt almindelige mennesker forstår. Når partiet ligger der, hvor vi i mine øjne skal ligge på udlændingepolitikken, skyldes det blandt andre ham.”

Dermed ikke sagt, at Mattias Tesfaye får det nemt i sit nye job. Normalt er integrations- og udlændingeområdet en uriaspost for socialdemokrater. Et af de steder, hvor man bliver placeret for at visne hen, ikke blomstre.

Mattias Tesfaye var ved sin indsættelsesceremoni i går eftermiddag da også ærlig omkring, at den nye tjans ikke nødvendigvis er et drømmejob:

”Det har ikke været sådan, at jeg som teenager rendte rundt og tænke, at nu skulle jeg være udlændingeminister og håndtere nogle meget svære sager, hvor der ikke er nogen lette løsninger, som eksempelvis udrejsecentre.”

Også Lars Olsen vurderer, at Mattias Tesfayes trods sin erfaring som udlændinge- og integrationsordfører i Socialdemokratiet er sat på en hård opgave.

”Den her ministerpost er øretævernes holdeplads. Han kommer til at skulle håndtere nogle modbydeligt svære øjeblikke, når der eksempelvis er udrejsesager med børnefamilier, der skal ud af landet. Danskerne vil have en stram udlændingepolitik, men de vil ikke altid have konsekvenserne af den. Og midt i det hele skal Mattias Tesfaye stå og finde en balance mellem at være strammer og have medmenneskelighed på én og samme tid,” siger han.

Politisk vurderer Erik Holstein, at Mattias Tesfaye på mange måder vil forsøge at føre en politik, der overordnet set ligger i forlængelse af VLAK-regeringens. Men med det vigtige men, at støttepartierne allerede i regeringsaftalen fra onsdag nat formåede at løsne op i dele af det udlændingepolitiske bånd, der bandt Socialdemokratiet og blå blok sammen.

Om S-regeringen og Mattias Tesfaye kan modstå presset fra De Radikale og Enhedslisten og undgå en udlændingepolitisk løftebrudsdiskussion, vil tiden vise. Men selv hvis Mattias Tesfaye formår at stå vagt om den stramme udlændingepolitik, vil danskerne godt kunne mærke, at tonen under den nye minister bliver anderledes end den, Inger Støjberg lagde for dagen.

”Mens Inger Støjberg er polariserende og frembrusende, er Mattias Tesfaye underspillet og lavmælt. Han bliver ikke en minister, der tæller stramninger på udlændingeområdet og fejrer dem med kage, det er jeg sikker på,” siger Lars Olsen.