Prøv avisen

May-besøg skyder Løkkes uge i Europa i gang

Både den britiske premierminister, Theresa May, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understregede flere gange, at landene ønsker et så tæt samarbejde som muligt. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Danmarks statsminister mødes med en række europæiske ledere for at diskutere en EU-fremtid uden Storbritannien. Hans position er gunstig, mener professor.

Ved midnat 29. marts 2019 forlader Storbritannien efter planen EU.

Med det såkaldte brexit begynder en større omstilling for unionen og for Danmark, der i mange år har været briternes tætte samarbejdspartner.

I denne uge får Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, rig mulighed for at diskutere en ny EU-fremtid.

Her mødes han nemlig med ikke mindre end fire regeringschefer fra henholdsvis Storbritannien, Tyskland, Spanien og Portugal.

Første møde fandt sted mandag og involverede en af hovedpersonerne i forhold til brexit - nemlig den britiske premierminister, Theresa May, som var på besøg i Danmark.

- Tiden løber ud, og det gør den hurtigt. Men vi håber på det tættest mulige samarbejde fremover, sagde Løkke til det fælles pressemøde.

- Vi bliver nødt til at balancere rettigheder og forpligtelser. Men Storbritannien forlader EU - ikke Europa.

Det historisk tætte bånd mellem Danmark og Storbritannien stiller Løkke i en på en gang gunstig og vanskelig situation.

Det mener professor Peter Nedergaard, der forsker i EU og international politik ved Københavns Universitet.

- De to lande har en fælles interesse i, at det, der sker, når Storbritannien træder ud af EU, får så få konsekvenser for handelssamarbejdet og det økonomiske samarbejde som muligt.

- Det vil sige, at de begge har en interesse i en såkaldt blød brexit, siger han.

Men Danmark kan ikke gøre noget på egen hånd uden om EU, understreger professoren.

- Løkke kan blive en mellemmand i EU, siger han.

- Han skal selvfølgelig passe på ikke at blive set som en trojansk hest - altså en britisk talsmand internt i EU. Men han kan sagtens få noget ud af rollen som den, der lægger en dæmper på det hele, når de andre lande taler for en hård brexit.

Et af de områder, hvor Danmark har meget på spil i forhold til Storbritannien, er fiskeriet, forklarer Peter Nedergaard.

En stor del af det danske fiskeris indtjening kommer nemlig fra fangster i britiske farvande. Det har hidtil været reguleret igennem EU.

Danmark skal dog nok blive i hørt i forhold til en ny løsning, understregede May.

- Jeg forstår, at dansk fiskeris fremtidige forhold har en særlig interesse, sagde May.

- Vi vil gerne være med til at sikre fair og gensidig adgang til farvande.

Selv om et besøg fra en britisk premierminister ikke er hverdag, venter der for Løkke et mindst lige så vigtigt møde senere denne uge, mener Marlene Wind, professor i EU-integration ved Københavns Universitet.

Løkke tager nemlig til Berlin for at mødes med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

- Mødet med Merkel ligger nok Løkke mere på sinde end mødet med May, siger hun.

- For et lille land som Danmark er det langt, langt vigtigere at være på god fod med EU end Storbritannien.

Og når Løkke også tager til Portugal og Spanien samme uge er det udtryk for, at Danmark er på udkig efter "nye partnere" inden for EU-samarbejdet - både i forhold til diskussioner om brexit og det fremtidige EU-budget, mener hun.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvem der er på vores hold, og hvem vi kan gruppere os med i fremtidens diskussioner, siger hun.

/ritzau/