Med Dannebrog genbekræfter vi et nationalt fællesskab

EM i fodbold har farvet Danmark rødt og hvidt, og det gør noget godt for os at genbekræfte et nationalt fællesskab, mener professor i statskundskab. Samtidig er opfattelsen af Dannebrog som politisk ladet symbol falmet

Lejlighed med masser af Dannebrogsflag på altanen, København NV. Selv om mange drømmer sig mod varmere himmelstrøg her i vinterhalvåret, er Danmark faktisk et af de bedste lande at leve i. Det viser FN's Udviklingsprograms (UNDP) rapport om menneskelig udvikling i 2015, der sammenholder udviklingen i 188 lande på vigtige sociale og økonomiske områder som uddannelse, sundhed og økonomisk formåen.Ritzau (Jacob Ehrbahn/POLFOTO/Arkiv)
Lejlighed med masser af Dannebrogsflag på altanen, København NV. Selv om mange drømmer sig mod varmere himmelstrøg her i vinterhalvåret, er Danmark faktisk et af de bedste lande at leve i. Det viser FN's Udviklingsprograms (UNDP) rapport om menneskelig udvikling i 2015, der sammenholder udviklingen i 188 lande på vigtige sociale og økonomiske områder som uddannelse, sundhed og økonomisk formåen.Ritzau (Jacob Ehrbahn/POLFOTO/Arkiv).

Fra vinduer, altaner, haver, motorvejsbroer, sygehuse og kollegier vajer Dannebrog, og på de sociale medier hyldes den gamle fane under EM.

”Håber, hele Danmark bliver SMURT ind i dannebrogsflag. Har selv hængt nogle op og har ikke tænkt mig at fjerne dem, så længe Danmark er med,” skriver en på Facebook. Og Danmark er i den grad med efter sejren på 4-0 over Wales lørdag aften.

Det er hele dramaet og eventyret omkring det danske landshold, som er med til at samle befolkningen under Dannebrog, mener flagekspert Christian Albrekt Larsen, der er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet. For nogle år siden var han ellers ude og sige, at mange unge opfattede flaget som et værdiladet politisk symbol. Så hvad har forandret sig?

”Der var dengang en meningsmåling, som viste, at en del unge opfattede Dannebrog som politisk ladet, men gentog man den måling i dag, ville langt flere se Dannebrog som et samlende symbol, det er jeg sikker på,” siger han.

Jo mere det danske flag bliver brugt, jo mere fællesskabsbindende bliver symbolikken, mener Christian Albrekt Larsen.

”Når unge, der har malet sig røde og hvide i hele fjæset, bærer regnbueflag som armbånd, blødes det hele også mere op. Ligesom den store debat om, hvorvidt det danske flag skulle hænge i Folketinget, nok også er glemt igen,” siger han.

Det var i oktober 2017, da Pia Kjærsgaard (DF) blev formand for Folketinget, at det danske flag fik fast plads i salen. Ligesom det har haft en central rolle i Dansk Folkepartis valgkampsvideoer.

Men det irriterer Pia Kjærsgaard, når det siges, at Dansk Folkeparti ønsker monopol på Dannebrog.

”Naturligvis ønsker vi ikke det. Flaget er vores alle sammens, det er et nationalt symbol, som vi er stolte af, og det viser folk særligt meget i disse tider. Mange hjem har et Dannebrog, som bliver taget frem til fødselsdage, jubilæer og fodbold, og nu maler man det også på kinderne, det er da bare vidunderligt,” siger den forhenværende folketingsformand.

Når EM i fodbold er slut, forventer Christian Albrekt Larsen, at den ekstra glæde ved Dannebrog vil vare ved, i hvert fald for en tid.

”Det kan godt være, de unge rejser rundt med rygsæk og læser New York Times, men i sidste ende føler de sig lige så danske, som de ældre generationer gør. Når man har sådan et tilhørsforhold, er det godt med et fælles symbol, og det er svært at finde et mere åbenbart end Dannebrog.”

Et EM, hvor ens landshold klarer sig godt, giver naturligvis ekstra mulighed for at vise flaget, ligesom det er en kendt sag, at vinder man en stor sportsbegivenhed, samler det nationen, siger Christian Albrekt Larsen.

”Da Spanien vandt VM og EM (i 2010 og 2012, red.) kunne man måle det på tilslutningen til den spanske stat – også i Baskerlandet og Catalonien.” siger han og tilføjer:

”At genbekræfte et nationalt fællesskab gør på en eller anden måde noget godt for os. Det menneskelige behov for at føle fællesskab er dybt, og når det kan lade sig gøre i forbindelse med noget så forholdsvist ufarlig som et EM, er det en god måde at markere det på.”

Med sejren over Wales er landsholdet klar til kvartfinalen, som spilles lørdag den 3. juli i Baku i Aserbajdsjan mod enten Holland eller Tjekkiet. De to hold mødtes i aftes i en kamp, der sluttede efter deadline på denne avis.