Prøv avisen

Der var medfølelse og støtte til prins Henrik på Amalienborg Slotsplads

Lis Jørgensen, 78 år, og flere andre var fredag optaget af prins Henriks tilstand. - Foto: Emil Kastrup Andersen

På Amalienborg Slotsplads optog prins Henriks tilstand de forbipasserende

Det er fredag eftermiddag på Amalienborg Slotsplads. Otte gardere marcherer i takt hen over pladsen. Venstre-højre, venstre-højre. Der bliver råbt ”holdt”.

De standser og kigger alle i samme retning. Gennem kolonnaden, der forbinder to af palæerne, strømmer solen ind, mens enkelte mennesker suser gennem slotspladsen enten i bil, på cykel eller på gåben.

Her og der stopper folk op og kigger rundt på Amalienborgs bygninger. En gruppe spanske turister står placeret nær Rytterstatuen og lytter til deres guide. Også han har hørt om prins Henriks forværrede tilstand og fortæller de spanske turister om, hvordan prinsgemalen historisk set er blevet oplevet af danskerne.

”Danskerne har det med at kritisere prins Henrik, fordi han ikke taler godt nok dansk, selvom han taler glimrende engelsk, kinesisk og vietnamesisk. Det er typisk dansk,” siger guiden.

Samme opfattelse har Michael Puggaard-Müller, 66 år, der siger, at folk generelt har været meget efter prins Henrik. Han mener, at prins Henrik og familien nu skal have lov til at få fred til at være sammen.

”Danskerne og pressen har rakket ned på ham nu i så mange år, og jeg synes, det er hyklerisk, hvis de samme personer nu vil græde over, hvordan han har det. Jeg synes, Prinsen har været meget igennem. Jeg har læst meget om, hvordan han lider af den forfærdelige sygdom demens.”

Det er Lis Jørgensen, 78 år, enig i. Hun smiler ved tanken om, at Dronningen og prins Henrik altid har virket til at være glade for hinanden.

”Jeg oplever Henrik som værende en meget begavet mand, og jeg tror, at Dronningen og prins Henrik elsker hinanden højt. Margrethe ville ikke se så glad ud, hvis ikke hendes mand støttede hende,” siger hun.

Lis Jørgensen mener dog, at prins Henrik den seneste tid desværre har været udsat for dårlig omtale blandt befolkningen. Senest da han var ude og sige, at han ikke ønsker at blive begravet sammen med Dronningen ved Roskilde Domkirke. Det kan ifølge Lis Jørgensen skyldes Prinsens demens.

”Han har jo lavet nogle smuttere, men jeg har haft demensen inde på livet, og det kan få mennesker til at gøre underlige ting.”

Younes Haiedri, 56 år, mener også, at der har været ”smuttere”, men ifølge ham kommer det med alderen. Han husker dog i højere grad prins Henrik for hans entusiasme for vin og madlavning.

”Han er jo en mand på 83 år, og med alderen kommer der jo også nogle problemer. Jeg vil beskrive prins Henrik som en god kok og en mand med god smag indenfor vin. Jeg husker engang, jeg så ham på tv, hvor han kom med råd om madlavning. Jeg stoler på hans smagsløg, og jeg lavede derfor efterfølgende mad ligesom ham. Det hele smagte lækkert,” siger Younes Haiedri.

”Derudover oplever jeg ham som en hyggelig og vittig mand, der altid har lavet nogle gode vittigheder,” afslutter han smilende.

Michael Puggaard-Müller. Foto: Emil Kastrup Andersen
Younes Haiedri. Foto: Emil Kastrup Andersen
Foto: Emil Kastrup Andersen
Foto: Emil Kastrup Andersen