Medieordfører: DR forsømmer sine public service-forpligtelser

DR skubber trosstoffet ud i periferien af deres sendeflade for at gøre plads til en ekstrem kommercialisering, mener Venstres medieordfører

DR har flyttet alle de faste programmer om tro over på kanalen DR K. Det har blandt andet betydet, at seertallet for DR Kirken er halveret. Her er det et billede fra DR Kirken, hvor præsten er Birgitte Rosager Møldrup.
DR har flyttet alle de faste programmer om tro over på kanalen DR K. Det har blandt andet betydet, at seertallet for DR Kirken er halveret. Her er det et billede fra DR Kirken, hvor præsten er Birgitte Rosager Møldrup. . Foto: DR.

Der er ingen tvivl om, at DRs kanalomlægning har medført en ekstrem kommercialisering.

Det siger Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby. Hun er uenig med DR Ks kanalredaktør, Flemming Hedegaard Larsen, som i Kristeligt Dagblad i går gav udtryk for, at Danmarks Radio synliggør trosstoffet og breder det ud til flere seere ved at samle det på nichekanalen DR K.

Danmarks Radio nedprioriterer kerneområderne i public service-opgaven, og det er ikke kun trosstoffet, der må vige for de populærkulturelle programmer, som fylder mere og mere i sendefladen, fortæller Ellen Trane Nørby og henviser til, at også DRs børne- og ungdomsprogrammer er flyttet til nye kanaler.

LÆS OGSÅ: DR halverer seertal på trosstoffet

På trods af at trosprogrammernes seertal er blevet mere end halveret siden kanalomlægningen i februar, er Flemming Hedegaard Larsen tilfreds. Det tager tid at ændre seervaner, siger han.

Og de nye tiltag, DR K har lavet med eksempelvis bedre sendetider til trosstoffet, er ikke tidligere set på Danmarks Radio.

Synliggør man et emneområde, når man flytter det fra en hovedkanal til en mindre kanal med færre seere?

Ja, det synes jeg. For det handler om at gøre det tydeligt, hvor vi har trosstoffet, så det er nemt for danskerne at finde. Og langt de fleste kan se DR K, siger Flemming Hedegaard Larsen.

Ifølge Ellen Trane Nørby negligerer Danmarks Radio sin rolle som public service-virksomhed, hvor hele idéen netop er at skabe en merværdi med nogle programmer, som de kommercielle kanaler ikke kan tilbyde.

Danmarks Radio får licens for at løfte nogle klare public service-opgaver. Og de opgaver skal også løftes på hovedkanalerne. Det er ikke nok at lave to kommercielle kanaler og så skubbe den svære del af opgaven over på nichekanalerne, siger hun.

LÆS OGSÅ: DR samler alt tros-stof på DR K

Men kanalomlægningen handler om samspillet mellem trosprogrammerne og de andre programmer på DR K, forklarer Flemming Hedegaard Larsen. Og de bedre sendetider gør, at der er bedre mulighed for at vække interesse hos de seere, som zapper rundt mellem kanalerne, påpeger han.

For mig at se var det et langt mere aktivt valg at se programmerne før, hvor de lå placeret i ydertidspunkterne på de større kanaler, fortæller DR Ks kanalredaktør.

Kanalomlægningen er dog et klart signal om, at Danmarks Radio betragter trosstoffet som nichestof, vurderer medieforsker ved Roskilde Universitet, Michael Bruun Andersen.

I det øjeblik, trosprogrammerne flyttes til en nichekanal som DR K, risikerer de at udløse en spiraleffekt og dermed mindske interessen for emnet, fordi kanalen generelt set rammer en mindre gruppe mennesker, forklarer han.

Og spørger man Venstres medieordfører, vidner det om en skævvridning i forholdet mellem et ønske om flere seere på hovedkanalerne og en ansvarlig formidling af de centrale public service-områder.

Derfor er det vigtigt at blive ved med at tage diskussionen med Danmarks Radio om, hvad der er public service, og hvad der bestemt ikke er public service, siger Ellen Trane Nørby.