Meget af julen har Marianne sanket selv

Det er midt i december, der er styr på gaverne og flæskestegen er lokal. Kristeligt Dagblad følger familien Paich fra Sønderjylland gennem julen i en krisetid.

Marianne Paich støber lys til hjemmelavede julegaver. Krisen har forstærket hendes hobby med at sanke og lave tingene selv.
Marianne Paich støber lys til hjemmelavede julegaver. Krisen har forstærket hendes hobby med at sanke og lave tingene selv. . Foto: Liv Høybye.

Halvdelen af gaverne blev købt på tilbudsdagen black friday, og for dem alle sammen gælder det, at budgettet er sat ned. Midt i december har Marianne Paich, 41 år, fået styr på sine julegaver.

Kristeligt Dagblad skrev første gang om familien Paich ved indgangen til december og følger den frem mod jul: For hvordan påvirker inflation og energikrise julevanerne hos en almindelig middelklassefamilie?

Paich-familien bor på en nedlagt landejendom ved Sommersted i Sønderjylland og består af ægteparret Marianne og Anton, tvillingerne Karla og Olivia på 11 år,  Leo på seks år og Julian på fem. 

Sidste gang fortalte Marianne Paich, at familien især er påvirket af prisstigninger på træpiller til fyret og på dagligvarer; blandt andet er økologi stort set forsvundet ud af husholdningen.

Traditionen i familien er, at kun børnene får gaver, det vil sige parrets egne fire og tre niecer. Nu er de altså købt, og også her er sparet i år.

"Vores egne børn plejer at få for 400-500 kroner, i år er det 400 for pigerne og 200-300 for drengene, som alligevel ikke opdager prisen. Min søsters børn får for 200 kroner hver, og det er en 50'er mindre end sædvanligt", siger Marianne Paich.  

Andre gaver har hun lavet selv, fordi det - trods alt - er dejligt at give noget til de voksne og som værtindegaver. 

Hun har lavet sæbe i store, rustikke blokke med lavendel, salvie og brændenældefrø, den sidste i en appetitlig, mintgrøn farve. Bodyscrub i glas laver hun af mandelolie og sukker tilsat essentielle olier, der giver duft, blandt andet jasmin. 

Krisen har givet endnu mere liv til en hobby, hun allerede havde, med at gøre familien stadig mere uafhængig af supermarkederne.

"Alting stiger i pris, og vi skal knokle hårdere uden at få mere ud af det. Det giver bare en dejlig følelse, når jeg sanker selv og ikke skal betale. Jeg føler, jeg træder lidt mere ud af hamsterhjulet," siger hun, som arbejder på en døgninstitution for unge misbrugere, mens Anton Paich er selvstændig bygningskonstruktør.

Familien har høns og er selvforsynede med æg. Flæskestegen - af sortbroget dansk landrace - fik hun styr på i oktober; en veninde slagtede. Marianne Paich laver smoothies med sankede hyben- og brændenældefrø, "tinktur"- hjemmelavet urtemedicin - af brændenælderødder og julesnaps med slåen. 

Hun regner med, at familien alt i alt vil bruge lidt færre penge denne jul i forhold til andre år.

Men faktisk er det ikke det store problem:

"Lige meget, hvor godt jeg kan lide at købe ting - og det kan jeg jo - så kan vi i familien også godt leve på en sten. Det gjorde vi, da vi var yngre, og det er nok meget godt at have den evne i sit dna," siger hun.