Prøv avisen

Mejerier forvandler mælk til alkohol

Man kan producere én liter alkohol af 45 liter ostevalle med en ny teknologi, som et hold danske forskere på DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet. Teknologien kan få stor betydning globalt, vurderer investor. Foto: Scanpix/Preben Madsen/arkiv

Hvert år smider mejerierne millioner ton ostevalle ud. En gruppe forskere har udviklet en teknik, der i stedet omdanner overskudsproduktet til alkohol.

- - - - - - -

Må først offentliggøres efter midnat

- - - - - - - -

At lave mælk om til alkohol kan lyde næsten religiøst, men det er ikke desto mindre, hvad mejerier over hele verden gør klar til.

I hvert fald hvis det står til en gruppe danske forskere, der har udviklet en teknologi, som gør det muligt at omdanne mælkesukker i ostevalle til ethanol, der indgår i spiritus.

- Alkoholen, der kommer ud af det, er meget ren. Teknikken er hurtig og kan bruges i lille skala, så selv små mejerier kan få glæde af det, siger Peter Ruhdal Jensen, der professor ved DTU Fødevareinstituttet og medstifter af firmaet Alcowhey, som står bag den patenterede teknik.