Prøv avisen

Mejerier forvandler mælk til alkohol

Man kan producere én liter alkohol af 45 liter ostevalle med en ny teknologi, som et hold danske forskere på DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet. Teknologien kan få stor betydning globalt, vurderer investor. Foto: Scanpix/Preben Madsen/arkiv

Hvert år smider mejerierne millioner ton ostevalle ud. En gruppe forskere har udviklet en teknik, der i stedet omdanner overskudsproduktet til alkohol.

- - - - - - -

Må først offentliggøres efter midnat

- - - - - - - -

At lave mælk om til alkohol kan lyde næsten religiøst, men det er ikke desto mindre, hvad mejerier over hele verden gør klar til.

I hvert fald hvis det står til en gruppe danske forskere, der har udviklet en teknologi, som gør det muligt at omdanne mælkesukker i ostevalle til ethanol, der indgår i spiritus.

- Alkoholen, der kommer ud af det, er meget ren. Teknikken er hurtig og kan bruges i lille skala, så selv små mejerier kan få glæde af det, siger Peter Ruhdal Jensen, der professor ved DTU Fødevareinstituttet og medstifter af firmaet Alcowhey, som står bag den patenterede teknik.

Valle er et overskudsprodukt, og Alcowhey vurderer, at der samlet smides cirka 100 millioner ton valle ud på verdensplan om året.

Mejerier betaler for at komme af med overskudsproduktet, der enten brændes, bruges som dyrefoder eller som gødning.

Muligheden for at anvende vallen kan gavne miljøet. Desuden får mejerierne mulighed for at tjene penge på at sælge ethanol i stedet for at betale for at skille sig af med vallen.

Investeringsfirmaet Capnova, som støtter projektet økonomisk, ser et stort potentiale, fortæller investeringsmanager Louise Heiberg.

- Markedet er globalt, det her kan blive stort på den lange bane. De mindre og mellemstore mejerier kan få et højværdiprodukt ud af et lavværdiprodukt.

- Vi starter ud med at teste teknologien og skalerer det derefter op på de mindre mejerier i Island og i Danmark, siger hun.

Store mejerier har mulighed for at omdanne dele af vallen til eksempelvis proteinpulver og modermælkserstatning. Teknologien er derfor primært interessant for mindre mejerier, som ikke har samme mulighed.

Der er endnu ikke bygget anlæg, der kan sælges til mejerierne. Men ifølge Peter Ruhdal Jensen har flere mejerier og destillerier vist interesse.

- Vi forventer, at prisen vil være tilstrækkelig lav til, at små mejerier vil sætte dem op. Det kan gå hurtigt. Inden for et til to år kan man drikke alkoholen, hvis det går, som vi forventer.

/ritzau/