Prøv avisen

Menighedsrådsformand: Jeg besluttede, at iranerne skulle ud af kirken

Iranerne, der har opholdt sig i den københavnske Stefanskirken, forlod stedet i dag klokken 12. De sultestrejker og har opholdt sig i kirken siden den 23. maj. - Foto: John Nissen

Beslutningen om at bede de 11 iranske asylansøgere forlade Stefanskirken blev truffet af menighedsrådsformanden

De 11 iranske asylansøgere, der havde søgt ly i Stefanskirken på Nørrebro, forlod i dag kirken klokken 12. Kirken ville ikke huse dem længere, medmindre de droppede deres sultestrejke.

En beslutning, som menighedsrådsformand Steffen Morild i sidste ende traf.

"Jeg vil ikke lægge skjul på, at det i sidste ende er mig, der har truffet denne beslutning, og den står jeg ved. Den er meget principiel og grundlæggende. Vi ville selvfølgelig have forsøgt at hjælpe dem på andre måder, men det blev så ikke aktuelt," siger han til Kristeligt Dagblad og afviser, at kirken har smidt asylansøgerne på gaden.

LÆS OGSÅ: Andre kirker afviser sultestrejkende iranere

"Vi har ikke smidt dem ud. De har selv sørget for, at de ikke kunne være her længere. Stefanskirkens dør er altid åben," siger han med henvisning til iranernes egen beslutning om at fortsætte deres sultestrejke.

"Det fremmer ikke deres sag, at de truer med deres egen død, og det er også kortsigtet."

LÆS OGSÅ: De sultestrejkende iranere er en religiøst blandet flok

Hvad skal de ellers gøre?

"Vi tror på, at man i dialog kan nå frem til nogle bæredygtige løsninger, og det kræver, at man gør det på lige fod uden trusler fra nogens side," siger han og påpeger, at de pågældende iranere - så vidt han ved - ikke er direkte udvisningstruede.

Ville det have ændret situationen, hvis de var udvisningstruede?

"Nej, det ville det sådan set ikke."

Asylansøgerne har tilsyneladende fundet ly i Vesterbro Demokratihus. Det er en bygning og forening, der ifølge vedtægterne har "til formål, som er til gavn for Vesterbros borgere og til støtte for det lokale demokrati."

VIDEO: Iranerne forlod Stefanskirken lidt over 12 i dag: