Prøv avisen

Menneskerettighedsinstitut: Hvor bliver I af, demokrater?

Der er fortsat voldsom debat om boykot af FN’s racismekonference. - Foto: Arkiv

Fortsat voldsom debat om boykot af FNs racismekonference

Vestlige demokratier burde have engageret sig langt stærkere i forberedelserne til den kommende FN-konference om racisme, den såkaldte Durban II-konference.

Det mener chefkonsulent cand.phil. Anette Faye Jacobsen fra Institut for Menneskerettigheder.

Det, jeg hører, er, at de europæiske lande knapt nok har været inde i forberedelsen. De har overladt initiativet til for eksempel Libyen, der er blevet formand for arbejdsgruppen. Kun enkelte mindre europæiske lande som Norge, Belgien og Grækenland har meldt sig. I princippet kunne Danmark også være velkommen, siger Anette Faye Jacobsen.

Racismekonferencen er blevet et varmt emne, fordi islamiske lande vil kalde kritik af islam for racisme. Det har foreløbig fået Canada til at melde afbud til konferencen, og flere andre lande, herunder Danmark, overvejer situationen.

Det samme gør Liberal Alliances leder, Naser Khader, Han mener, at Danmark er blevet udelukket fra konferencens arbejdsgruppe som straf for Muhammed-sagen.

Det er uhørt, at et diktatur, nemlig det libyske, skal stå i spidsen for en konference, der skulle handle om racisme. Konferencen er blevet kapret af de islamiske lande. Den burde handle om Dafur og om menneskerettigheder i den islamiske verden, men nu kommer den til at handle om religiøse følelser. Nu kommer den til at handle om Guds rettigheder i stedet for om menneskers rettigheder, siger han.

Khader er blevet så desillusioneret over FN, at han mener, man helt bør nedlægge organisationen. I stedet skal man oprette et FN for demokratiske lande. Så må diktaturerne gøre sig fortjent til optagelse ved at reformere deres regimer.

Ifølge Anette Faye Jacobsen har de muslimske lande dog en pointe, når de gerne vil diskuttere religiøs diskrimination.

De har en fornemmelse af, at muslimer bliver mistænkeliggjort i Vesten på grund af kampen mod terror. Det har givet øget overvågning, og der kommer en stemning af, at fordi man er muslim, så er man nok også terrorist. Der har vi en interesse i at sige, at selvfølgelig skal man ikke anses for at være terrorist på grund af sin tro, men vi har stadig også et behov for at kunne bekæmpe terroren, siger hun.

Debatten om Danmarks deltagelse i konferencen spidser i øvrigt til. Venstres spidskandidat til europa-parlamentsvalget, Jens Rohde, siger til Jyllands-Posten, at Danmark bør boykotte konferencen, fordi dialogen ikke har en chance over for den arabiske verden.

Venstres udenrigspolitiske ordfører, Søren Pind, fastholder imidlertid, at man skal lytte til sine modstandere. Samme synspunkt har De Konservatives ordfører, Helge Adam Møller.

Det, nogle islamiske lande lægger op til, er fuldstændig uantageligt. Men det skal vi sige højt og tydeligt. Vi skal ikke melde afbud til kampen, siger han.

Heller ikke lektor Johannes Dragsbæk Schmidt fra Aalborg Universitet mener, at en boykot giver mening nu.

Det er for tidligt at boykotte konferencen. Man bliver nødt til at se tiden an. Jeg kender ikke eksempler på en FN-boykot, der er blevet ført ud i livet. Det betyder jo, at man går imod FNs ånd, og det er tåbeligt. Man må acceptere de demokratiske spilleregler, siger han.

Han mener, at en trussel om boykot kun kan opfattes som teatertorden, der alene kan forstærke ens forhandlingsposition, før forhandlingerne går i gang.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

ostrynski@kristeligt-dagblad.dk