Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Mennesket har ikke værdi efter, hvor meget det kan tjene til samfundet

Dommedag skal forstås i en eksistentiel, afmytologiseret kontekst, mener Ricardt Riis Foto: Kristendemokraterne/Tilsted.com.

Det lille parti Kristendemokraterne kunne tidligere på ugen præsentere 21.000 underskrifter, som sikrer partiet opstilling til næste folketingsvalg. Partiformand Stig Grenov mener, at mennesket er glemt i et samfund, hvor alt drejer sig om økonomi, og dér ligger Kristendemokraternes berettigelse

Partiformand Stig Grenov, hvorfor er der behov for Kristendemokraterne i Folketinget?

Fordi ligegyldigt om du kigger til højre eller venstre i Folketinget, handler det hele om økonomi. Ingen tænker på mennesket. Hvor skal jeg næsten starte ... i børnehaven er der nu læreplaner, så børnene er klar til skolen, hvor de gøres klar til industrien, så samfundet kan vækste, og vi kan få mere i statskassen. Er det godt for børnene? Vi skal tænke meget mere på mennesket.

Det lyder jo flot, men samfundet er vel også nødt til at fungere?

Ja, men der skal være fælles fritid for familier og alle andre, hvor det hele ikke handler om meromsætning. Tag fjernelsen af lukkeloven: Der er ikke kommet mere omsætning, omsætningen er bare flyttet fra de små til de store og har ført til mere stress. Bedre, større og billigere duer ikke, og indflydelsen skal tilbage til borgerne.

Kristendemokraterne kom langt under spærregrænsen med 0,8 procent af stemmerne ved sidste valg. Hvad får dig til at tro, at I har en chance ved det kommende valg?

LÆS OGSÅ:Mette Frederiksens vandring ud af de røde paroler

Du kunne også vende den om og sige, at vi voksede fra 0,2 procent af stemmerne til 0,8 procent. Men det er anderledes nu. Vi er væsentligt bedre forberedt, vi har en væsentligt bedre økonomi, og vi har et klokkeklart program: Mennesket først.

Jeres mærkesag er ansvar for de svageste, men det fokus er I langt fra ene om at have. Hvordan skiller I jer ud?

En socialist siger, at alt dit er mit. Vi siger, at alt mit er dit. Eksempelvis vil vi have gratis familierådgivning for alle danskere, så folk har redskaberne til at skabe et helt familieliv. Selvfølgelig skal der være frihed til at blive skilt, men som det er nu, står borgerne alene med ansvaret. Folk er i klemme i den situation, og vi vil skabe en tryg base, så familien kan blive sammen.

I vil arbejde for at reducere antallet af aborter. Er det en vindersag i Danmark?

Jeg ved ikke, om det er en vindersag, men vi skal tage de mennesker, som er udsat for abort, højtideligt. Både de 16.000 fostre og de 16.000 kvinder (16.000 er det årlige antal aborter, red.). Vi har fået at vide, at aborten bare er fri, fri, fri, men i selve abortsituationen er det ikke længere frit. Det er ingen skæg oplevelse at stå i. Det tager samfundet ikke ansvar for. Hvis 16.000 mennesker var blevet kvæstet i trafikken, skulle du nok se overskrifter. Jeg mener, at Danmark på det her punkt er et middelalderligt samfund, hvor mændene fes-ter videre, mens kvinderne betaler prisen.

Staten skal ikke blande sig i folkekirken, mener I, men ønsker I en adskillelse af kirke og stat?

Nej, stat og kirke skal blive sammen, men under den forudsætning, at politikerne holder fingrene væk fra kirken. Politikerne skal ikke på forhånd som med de kønsneutrale ægteskaber lægge en linje, som presser kirken som trossamfund.

Hvad sker der, hvis Kristendemokraterne ikke kommer i Folketinget ved næste valg?

Så kæmper vi videre, for Danmark skal til at satse på mennesket ikke økonomien. Mennesket har ikke værdi efter, hvor meget det kan tjene til samfundet.