Mens Danmark handler med Kina: Sådan står det til med menneskerettighederne

Tusinder af henrettelser. Massiv censur. Undertrykkelse af syge og minoriteter. Få overblik over menneskerettighederne i Kina, som netop nu aflægger statsbesøg i Danmark

Billedet viser en gruppe kinesiske politifolk, der fører fængslede i retten i maj 2001. I løbet af seks uger i 2010 gennemførte det kinesiske styre en ordenshåndhævelseskampagne, der menes at have ført til 1000 henrettelser.
Billedet viser en gruppe kinesiske politifolk, der fører fængslede i retten i maj 2001. I løbet af seks uger i 2010 gennemførte det kinesiske styre en ordenshåndhævelseskampagne, der menes at have ført til 1000 henrettelser. Foto: STR.

Når Kinas præsident besøger i dag besøger Danmark, vil det ifølge handelsminister Pia Olsen Dyhr føre til aftaler for omkring 18 millarder kroner for danske virksomheder.

Men mens danske virksomheder ivrigt forhandler og underskriver milliardaftaler med Kina, overtrædes menneskerettigheder i stort omfang i den kinesiske folkerepublik.

Menneskerettighederne er 30 umistelige rettigheder, som tilkommer ethvert menneske, og er fastsat i FNs menneskerettighedserklæring og i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Se her, hvilke menneskerettigheder, der bliver overtrådt i Kina ifølge Amnesty, Human Rights Watch og USAs udenrigsministerium:

Ytringsfrihed
De kinesiske myndighederne misbruger loven til at undertrykke ytringsfriheden i landet, skriver Amnesty og påpeger, at Kina arresterede tæt ved 50 personer og chikanerede og truede snesevis i forbindelse med de protester, der opstod i Kina i februar sidste år i kølvandet på det arabiske forår og blev døbt Jasmine.

LÆS OGSÅ: Hård hund og loyal partisoldat

Yderligere 200 personer blev sat i husarrest, mens 15 blev anklaget for "tilskyndelse til at undergrave statsmagten", skriver det amerikanske udenrigsministerium i deres rapport om menneskerettigheder fra i år. Snesevis blev desuden tilbageholdt i op til 120 dage, uden familien fik besked og uden formelle anklager.

Kina censurerer fortsat indhold på internettet for bloggere, journalister og for omkring 500 millioner internetbrugere, skriver Human Rights Watch. Mindst 34 kinesiske journalister blev sidste år fængslet, mens styret fortsætter med at true journalister og redaktører, hvis deres journalistisk overtræder de officielle retningslinjer. Journalister, der skriver om ømtålelige emner, udsættes stadig for fysisk vold af politiet.

En undersøgelse blandt udenlandske korrespondenter viser, at 70 procent af korrespondenterne oplevede indblanding eller chikane. 40 procent sagde, at deres kilder blev chikaneret, tilbageholdt eller afhørt på grund af deres kontakt med journalisterne. Hver tredje mente desuden, at deres kinesiske assistenter oplevede pres eller chikane fra myndigheders side.

LÆS OGSÅ: "Der er kommet en Kina-faktor"

Retssystemet
Kina er det ledende land i verden, når det drejer sig om henrettelser. Det eksakte antal er en statshemmelighed, men det anslås af Human Right Watch til at ligge mellem 5.000 og 8.000 hvert år.

I 2010 blev 1.007.419 personer stillet for retten, fremgår det af rapporten for det amerikanske udenrigsministerium. Blot 999 af disse blev frikendt, hvilket svarer til en procentdel på 0,1 procent.

Mere end 70 procent blev stillet for retten uden bistand fra en advokat, selvom det ifølge loven er en rettighed for den tiltalte. Kun en procentdel af retssagerne involverede vidner, men færre end 10 procent af de stævnede vidner dukkede op i retten.

Ifølge USAs udenrigsministerium holder Kina titusinder af politiske fanger indespærret, enten i fængsler, lejre eller gennem andre former for frihedsberøvelse. Internationale humanitære organisationer er blevet nægtet adgang fangerne.

Det vurderes i øvrigt, at adskillige hundrede holdes fængslet for "kontrarevolutionære forbrydelser."

LÆS OGSÅ: Udviklingsstøtte til Tibet er bedre en kritik

Religionsfrihed
Selvom religionsfriheden er garanteret i den kinesiske forfatning, begrænser styret religiøs praksis til officielle anerkendte templer, klostre, kirker og moskeer. To tredjedele af alle kristne i Kina kommer dog i huskirker, selvom de af styret betegnes som ulovlige, og deltagerne risikerer forfølgelse og bøder.

I april sidste år blev en huskirke på 1000 medlemmer, Beijing Shouwang Church, fordrevet fra den restaurant, de holdt til ved. 100 medlemmer blev desuden arresteret midlertidigt.

LÆS OGSÅ: Fokus: Kristne i Kina

Sundhed
Personer med HIV/AIDS udsættes for diskrimination. I september blev et kvindeligt brandoffer nægtet behandlet på tre hospitaler, fordi hun var hiv-positiv.

Kina lever heller ikke op til at beskytte rettighederne for mennesker med handicap, skriver Human Rights Watch.

Mens indskrivningen på landets skoler samlet ligger på 99 procent, er den blot på 75 procent for børn med handicap.

LÆS OGSÅ: Kinas menneskerettigheder rokkes bedst på stedet

Kvinders rettigheder
Kvinders rettigheder til forplantning krænkes af Kinas etbarnspolitik, hvor overtrædelse resulterer i sanktioner, bøder og tvunge aborter. Det har resulteret i en kønsmæssigt ubalance i landet, som ifølge en folketælling fra 2010 betyder, at der er 118 mænd for hver 100 kvinder, hvilket øger menneskehandelen og prostitutionen, konstaterer Human Rights Watch.

En advokat fra Beijing vurderer, at mellem 100 til 200 millioner kvinder i Kina har lidt eller i øjeblikket lider under sexchikane på arbejdspladsen. Det fremgår af rapporten fra det amerikanske udenrigsministerium.

Et studie fra Harvard University fra 2009 viser desuden, at 80 procent af kvinderne på det kinesiske arbejdsmarked har oplevet sexchikane på et tidspunkt i deres karriere. Alligevel "lykkedes" blot 30 procent af kvindernes klager.

LÆS OGSÅ: Før statsbesøget: Kinas etbarnspolitik sætter unge under pres

Homoseksuelle
Det kinesiske politi fortsætter med razzier til populære bøssefester, som af aktivister betegnes som bevidst chikane, skriver Human Rights Watch. Homoseksuelle forhold er ikke lovligt anerkendt, ligesom adoption for disse nægtes.

Læs hele årsrapporten fra Amnesty her, for Human Rights Watch her og for det amerikanske udenrigsministerium her.

Eller læs hele vores tema om Kina.