Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Mens vi venter på katastrofen

Billedet af denne asteroide er taget i 1999 på et tidspunkt, hvor den befandt sig 8,5 millioner kilometer fra Jorden. – Arkivfoto.

USA har forstærket indsatsen for at finde de asteroider, der kan udslette menneskeheden, hvis de rammer Jorden

I 1980 satte brødrene Luis og Walter Alvarez en tanke i verden, som mange ikke har kunnet undvige siden. Efter årtiers spekulation kom de endelig med en sandsynlig teori for, hvad der mon blev af dinosaurerne: De blev ramt af en asteroide.

Dengang, for cirka 65 millioner år siden, blev 70 procent af alle levende væsener udslettet, og tilbage stod et 180 kilometer langt og 900 meter dybt krater i Mexico. Spørgsmålet er, om det kunne ske igen.

Det korte svar kender vi allerede, for ja, det kunne ske igen. I 1908 fik vi den seneste forsmag, da en 50 meter bred sten ramte Sibirien, lagde 2000 kvadratkilometer skov ned og skabte et brag, der kunne høres i Irland. Ifølge eksperter er der 10 procent risiko for, at noget tilsvarende sker inden for dette århundrede, og da er det langtfra sikkert, at det sker på et så belejligt sted som den mest øde del af verden.

Det har fået amerikanerne til at forberede sig. Universitetet på Hawaii aktiverede således i december et nyt teleskop særligt designet til at finde de cirka 1000 asteroider i nærheden af Jorden, som er større end en kilometer i diameter. Og de cirka 100.000, som er større end 140 meter på tværs. Med den eksisterende teknologi har man fået styr på cirka tre fjerdedele af dem, men det er ikke nok, hvis man vil være ordentligt forberedt. Yderligere tre teleskoper er ved at blive bygget til en samlet pris på 100 millioner dollar.

Hvad man så vil gøre ved de ødelæggende sten, hvis de pludselig falder mod jorden, melder historien foreløbig ikke noget om.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk