Prøv avisen

Mette Bock: Det kan godt være, at folkekirken har brug for justeringer

Efter sin tiltræden som kirkeminister i november gav Mette Bock udtryk for, at staten principielt kun burde betale for kulturarv og kirkedrift og ikke præstelønninger, selvom det i dag er etableret i folkekirkeordningen, at staten blandt andet skal betale 40 procent af folkekirkepræsters lønninger. Foto: Polfoto

Ændringer af folkekirkens rammer kan komme på tale, sagde kirkeminister Mette Bock (LA) i går under et samråd

Den nytiltrådte kirkeminister Mette Bock (LA) åbnede i går for at ændre folkekirkens rammer, hvis det kommer kirken til gode.

”Det kan godt være, at vi finder ud af, at der er behov for justeringer af folkekirkens rammer,” sagde kirkeministeren, da hun var kaldt til samråd af Dansk Folkeparti på baggrund af udtalelser i blandt andet Kristeligt Dagblad.

Efter sin tiltræden som kirkeminister i november gav Mette Bock udtryk for, at staten principielt kun burde betale for kulturarv og kirkedrift og ikke præstelønninger, selvom det i dag er etableret i folkekirkeordningen, at staten blandt andet skal betale 40 procent af folkekirkepræsters lønninger.

Det tolker blandt andre Dansk Folkeparti som et skridt i en proces, hvor man løsner de bånd mellem kirke og stat, som er stadfæstet i Grundloven. I gårsdagens samråd undgik ministeren dog at svare på, hvad hun specifikt mener skal ændres.

”Jeg synes ikke, vi har noget at skamme os over med vores nuværende folkekirkeordning. Men det ville være uklogt af mig at sige, at der ikke sker noget med noget som helst,” sagde Mette Bock under samrådet, hvor kritikken blev bragt frem af særligt Dansk Folkepartis Christian Langballe, der mener, at regeringsgrundlaget og kirkeministerens udtalelser er i strid med hinanden. I regeringsgrundlaget støtte regeringspartierne nemlig det nuværende forhold mellem stat og kirke.

”Når det nu er sådan, at regeringen gerne vil støtte folkekirken, er det jo mærkeligt, at ministeren siger, at der nu skal laves om på ordningen om, at staten betaler noget af præsternes løn. Det, at man betaler præsternes løn, er et smukt udtryk for, at man støtter kirken,” sagde Christian Langballe på samrådet.

Kirkeministeren afventer i øjeblikket en rapport, som skal klargøre, om kirkens rammer kan justeres. Rapporten lander på Mette Bocks ministerbord i slutningen af denne måned. I mellemtiden lægger hun vægt på, at regeringen endnu ikke har fremlagt nogle konkrete ændringsforslag, men at ændringer gennem tiden har været et gode for kirken.

”Der er sket mange ændringer gennem tiden, som har styrket mulighederne for liv og vækst i folkekirken. I dag kan kvinder for eksempel blive præster, og vi har menighedsråd, der involverer mennesker i kirken,” sagde hun og afsluttede:

”Det, jeg kan love, er, at jeg ønsker, at vores folkekirke skal have så gode rammer og vilkår som overhovedet muligt. Jeg ønsker, at vi skal have en levende folkekirke. Og her er hverken jura eller økonomi afgørende. Det afgørende er, at vi bruger kirken.”