Prøv avisen

Mette F. under pres for at sætte skatten op

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, forsøger at skabe en konstruktiv stemning ved forhandlingerne i Landstingssalen på Christiansborg, selv om der er dybe uenigheder mellem de partier, som er udset til at støtte en ny S-ledet regering. Onsdag gjaldt det økonomien, hvor især De Radikale og Enhedslisten er på kollisionskurs. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ønsker om mere velfærd og en stærkere indsats for klimaet vil koste milliarder af kroner i de kommende år. Mette Frederiksen er under pres for at hæve skatten.

- Hvor skal pengene komme fra?

Et skilt med det simple spørgsmål - der ofte kræver et kompliceret svar - mødte i en periode alle, der besøgte finansministerens kontor.

Det var daværende finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) måde at sige til især støttepartiet, Dansk Folkeparti, at det er fint med store ambitioner, men finansieringen skal følge med.

På Christiansborg er det nu Socialdemokratiets formand Mette Frederiksens tur til at stille spørgsmålet.

Efter en valgkamp, hvor der ifølge S-formanden har været lidt for meget fokus på at love velfærd, grøn omstilling og andre gode ting, var det onsdag tid til at tale økonomi:

- Vi mener, at det er muligt at føre en ansvarlig økonomisk politik og samtidig få et løft af velfærden og den grønne omstilling, sagde Mette Frederiksen forud for onsdagens forhandlinger.

I ordene ligger både en formaning om at holde igen med dyre krav til en ny regering, men samtidig en åbning for, at støttepartierne vil få indflydelse på klima- og velfærdspolitikken.

I modsætning til Claus Hjort Frederiksen forhandler Mette Frederiksen dog ikke med ét, men hele tre mulige støttepartier i forsøget på at danne regering.

Samtidig har De Radikale og Enhedslisten opstillet ultimative krav, der går direkte imod hinanden, når det gælder den økonomiske politik. Det blev understreget onsdag.

Her sagde Pernille Skipper fra over for De Radikales svar på, hvor pengene skal komme fra: Reformer, der skal øge beskæftigelsen.

- Reformer af arbejdsudbuddet betyder på Christiansborg, at man letter skatten på de højeste indkomster eller slår på nogle af de mennesker, som er uden for arbejdsmarkedet.

- Det er no go for Enhedslisten, sagde Pernille Skipper efter forhandlingerne.

Hun vil i stedet hæve skatten på danskere, som har aktier. Samtidig skal virksomheder i Danmark ifølge Enhedslisten betale mere i skat.

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, ønsker at sætte skatten op:

- Vi har oplevet fire år, hvor de rigeste har fået skattelettelser år efter år. Nu skal dem, der har fået skattelettelser, bidrage mere, sagde Pia Olsen Dyhr.

Morten Østergaard har på sin side fastslået, at han aktivt vil blokere for en S-regering i en dronningerunde, hvis ikke den øger beskæftigelsen og råderummet.

Det kan ifølge Morten Østergaard ske ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse, så det bliver lettere for udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande at tage job i Danmark.

Men det er de tre øvrige partier i rød blok imod.

SF's formand Pia Olsen Dyhr henviser til, at der både er langtidsledige i Danmark og 19 millioner arbejdsløse i EU, som man bør hjælpe i job, før der hentes arbejdskraft fra tredjelande.

Morten Østergaard står dog fast:

- Den store økonomiske udfordring for både den offentlige og den private sektor er, at vi risikerer at mangle folk. Der mangler både pædagoger og industriteknikere, som vi kan ansætte, sagde Morten Østergaard.

Han ønsker i modsætning til de øvrige partier lavere skat på arbejde. Det skal ifølge De Radikale finansieres gennem højere afgifter på "forurening".

/ritzau/